Atenţia se mută din nou în Marea Britanie şi Franţa, dar victimele sunt clare: procesatorii români de carne pierd încrederea pieţelor europene
Procesatorii locali şi carnea „made în România“ rămân până la acest moment singurele victime clare ale scandalului cărnii de cal cu toate că nimeni nu ştie cu siguranţă cine a fraudat, unde şi când carnea de cal a fost transformată „pe hârtie“ în carne de vită.
Scandalul a continuat ieri să ia amploare după ce autorităţile britanice au făcut percheziţii la două abatoare suspectate că ar fi implicate în această fraudă, iar distribuitorul francez de produse congelate Picard a retras de la vânzare două sortimente de lasagna şi paste bolognese, ce i-au fost furnizate de fabrica Comigel din Luxemburg. "Deja cei din Marea Britanie care luau marfă de la mine m-au anunţat că nu mai vor nimic. Ne merităm soarta", a spus la rândul său şi Nicolae Ciuleac, director general şi proprietar al Carniprod Tulcea, un procesator cu afaceri estimate de 20 mil. euro anul trecut piaţa locală a cărnii, care îşi acoperea câteva procente din business din livrările de carne procesată în străinătate. Astfel, sub risc se află exporturile româneşti de carne de vită şi cal, ceea ce înseamnă o piaţă de aproximativ 30 milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza exporturilor la opt luni. Lipsa de credibilitate s-ar putea translata cu uşurinţă şi către alte segmente ale pieţei de export de carne în condiţiile în care acest scandal vine după ce industria a fost lovită şi în trecut de crize precum cea a gripei aviare sau cea a gripei porcine.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro