PROFIL DE INDUSTRIE: Cine sunt expatii care ne pun vinul pe masa
Un avocat italian, un conte francez si un englez licentiat in filosofie conduc in Romania, de cativa ani, afaceri cu vinuri. Numele lor au aparut frecvent in presa de-a lungul acestor ani, ideea de investitor strain care s-a stabilit in Romania ca sa faca vin parand destul de exotica.
Un avocat italian, un conte francez si un englez licentiat in filosofie conduc in
Intre timp insa, avantajul de a fi strain pe piata romaneasca a vinului s-a amortizat. Philip Cox, de la Cramele Recas, Sergio Faleschini de la Vinarte si contele Guy Tyrel de Poix de la S.E.R.V.E., cei mai cunoscuti dintre expatii care conduc la noi afaceri de productie a vinului, recunosc ca epoca de constructie a afacerilor lor s-a incheiat, pozitionarea pe piata a companiilor lor e clara, iar de-acum inainte se vor confrunta la fel ca oricare producator autohton cu concurenta de pe piata Uniunii Europene.
Explicabil, investitorii straini care s-au lansat in
In timp ce Halewood, care detine Cramele Prahova, a ales sa angajeze insa un manager roman, Cox a pastrat conducerea propriei lui afaceri, reusind ca dupa opt ani de investitii la Recas sa aduca firma pe locul al treilea intre exportatorii de vin din Romania, cu 25 de tari in care livreaza. "Si tot nu avem o notorietate deosebit de mare pe plan extern", spune Philip Cox, care e de parere ca vinurile romanesti sunt insuficient cunoscute in strainatate.
Venit in
Sergio Faleschini, italian nascut in
Cei doi italieni au realizat ca oricine vrea sa faca profit din vin in Romania trebuie sa profite de perioada de oportunitate de pana la aderarea la UE, avand in vedere ca dupa acel moment, plantarile de culturi noi de vita-de-vie nu mai sunt permise, in virtutea reglementarilor pentru evitarea supraproductiei. Mai exact, dupa aderare
La randul sau, francezul Guy Tyrel de Poix a ales initial
Perioadele de cerere mai slaba la export sau anii de recolte proaste obliga insa la o reorientare spre piata interna. Managerul S.E.R.V.E. se declara insa optimist: "Dezvoltarea marilor retele de distributie, inmultirea restaurantelor, cresterea exigentelor clientelei sunt pe cale sa transforme piata vinului". Mai reticent este Cox de la Recas, care atrage atentia ca dupa integrarea in UE "vor veni foarte multe vinuri ieftine, iar acest aflux va putea fi cu greu combatut".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro