Povestea cutremurătoare a singurului terorist arătat la televizor în decembrie 1989citeşte tot

Postat la 22 decembrie 2021 1550 afişări

Povestea cutremurătoare a singurului terorist arătat la televizor în decembrie 1989citeşte tot

În urmă cu 32 de ani, Dan Marin, fost ofiţer de contraspionaj în Ministerul de Interne după retragerea din sport, era bătut, luat de pe stradă şi prezentat la TVR drept „primul terorist” de la Revoluţia din 1989. O pradă pentru diversioniştii vremii. L-au lovit în cap, i-au fracturat piramida nazală şi i-au devastat locuinţa. Totul după ce fusese prins cu un pistol Makarov asupra sa, în timp ce din iureşul mulţimii se striga: ”E terorist, e terorist!”. Chiar şi cei apropiaţi s-au îndoit de el atunci. Nu i-a dat însă în judecată pe instigatori şi nici nu a cerut vreodată merite sau diplome pentru suferinţele şi umilinţele îndurate.

Scânteia Revoluţiei de la Timişoara a ajuns la Bucureşti pe 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceauşescu a convocat mitingul din Piaţa Comitetului Central.

Panica s-a declanşat în noaptea de 22 spre 23, după anunţul făcut de crainicul TVR: „Trei camioane pline cu terorişti se pregătesc să ia cu asalt Aeroportul Otopeni. Interveniţi de urgenţă!”.

82 de soldaţi erau chemaţi de la Câmpina să întărească paza Aeroportului Otopeni. Acolo însă, cele trei camioane cu soldaţi au fost întâmpinate cu focuri de armă.

Ziua de 23 decembrie începea cu un bilanţ tragic: 40 dintre tineri au fost seceraţi de gloanţele trase de alţi militari, care i-au luat drept terorişti, iar ceilalţi au fost luaţi prizonier.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
terorism,
revolutie,
drept

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.