Referendum pentru destrămarea unui regat. Scoţia va decide dacă se desparte de administraţia de la Londra

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 19 august 2014 422 afişări

Peste exact o lună, Europa îşi va lua privirea de la conflictul din Ucraina şi va urmări un eveniment care ar putea schimba configuraţia politică şi economică a continentului: Scoţia va decide dacă rămâne sau nu parte a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Un regat în continuare unit

Cel mai recent sondaj de opinie, dat publicităţii pe 11 august, arată că 43% dintre respondenţi ar vota pentru separarea de regat, iar 57% împotrivă. Alex Salmond, prim-ministrul Scoţiei şi iniţiatorul campaniei pentru independenţă, şi Alistair Darling, cel care a lansat contracampania „Mai bine împreună“, principalele personaje din cele două tabere, s-au confruntat recent într-o dezbatere televizată ce avea menirea de a-i convinge pe cei încă nehotărâţi să decidă cum vor vota. Conform unei analize a celor de la The Independent, Darling a câştigat înfruntarea, fiind susţinut la final de peste 55% dintre cei care au l-au urmărit.

Intenţia de vot a suferit însă numeroase modificări de-a lungul celor aproape trei ani de campanie. În septembrie anul trecut, spre exemplu, 65% dintre cei intervievaţi în cadrul unui sondaj de opinie se declarau împotriva separării de Regatul Unit. Deşi pe un trend pozitiv, campania lui Salmond nu pare să fi convins încă suficient de mulţi scoţieni de aspectele pozitive pe care un stat autonom le poate prezenta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/referendum-pentru-destramarea-unui-regat-scotia-va-decide-daca-se-desparte-de-administratia-de-la-londra-13096004
13096004
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.