Ce poate învăţa Donald Trump de la Berlusconi

Autor: Florin Casota Postat la 08 martie 2016 1441 afişări

Bogat, îndrăzneţ, vanitos, misogin, gălăgios, miliardar, plin de sine, iar în curând candidat la preşedinţie. Donald Trump, cel care a câştigat susţinerea celor mai multe state marţea trecută (super tuesday), se conturează a fi un candidat serios pentru biroul oval. Din 1988 până în prezent, candidatul care a câştigat cele mai multe state în „super tuesday“ a devenit candidatul la preşedinţie din partea partidului respectiv. În prezent lupta electorală pare că se va da între Donald Trump şi Hillary Clinton.

Ce poate învăţa Donald Trump de la Berlusconi

CE AU ÎN COMUN POPULIşTII DE DREAPTA? Sunt foarte buni la utilizarea mass-media şi se pricep să încalce regulile discursului politic convenţional.

Nu sunt conservativi. Se folosesc de guvern pentru a ajuta masele.

Nu au nevoie de influenţa unor altor politicieni deoarece au poporul de partea lor, iar în cazul lui Trump sau Berlusconi au şi bani pentru a-şi finanţa campaniile.

Un ultim punct semnalizat de Kuttner este faptul că populiştii de dreapta declanşează o disociere cognitivă. Odată ce un număr mare de oameni îl văd ca pe un potenţial salvator, nu mai contează ceea ce spune sau cât de mult se contrazice, el fiind văzut ca fiind antisistem şi propopor.

Totuşi, contradicţiile sunt bătătoare la ochi. Berlusconi a promis că va scăpa Italia de politicienii corupţi, el dovedindu-se a fi un miliardar corupt. Donald Trump este împotriva imigranţilor, însă pentru multe dintre afacerile sale au lucrat imigranţi. Hitler a cerut ca toţi germanii să fie puri, el fiind austriac. Bineînţeles, nu toţi populiştii de dreapta sunt extremişti, dar Trump pare destul de instabil, mai ales când vine vorba de politica externă.

DONALD TRUMP VS SILVIO BERLUSCONI. Trump ni se pare incredibil de vulgar, sexist, un radical ce vrea să transforme Statele Unite şi să conducă ţara precum o afacere. Dar nu este primul care joacă această carte. A făcut-o, cu succes, înaintea lui, Silvio Berlusconi. Comparaţia cu Berlusconi este justificată: amândoi sunt bărbaţi albi, în vârstă, cu o avere considerabilă, a cărei provenienţă nu este chiar cea mai curată. Amândoi au decis să intre în politică şi au promis să conducă ţara la fel cum şi-au condus companiile. Amândoi sunt misogini, deşi susţin că iubesc femeile, şi tot amândoi au un simţ al umorului mai ciudat. Amândoi merg pe instinct când vine vorba de rezolvarea problemelor. Ambii propagă cea mai proastă formă a populismului, iar, şi mai rău, tacticile lor funcţionează.

Donald Trump domină presa. Toată lumea vorbeşte despre el. Există o vorbă veche în publicitate şi marketing care spune că nu este important ce se spune despre tine, atâta timp cât oamenii vorbesc despre tine.

Potrivit jurnalistei Annalisa Merelli, o altă paralelă între Donald Trump şi Silvio Berlusconi este faptul că oamenilor le place să râdă de ei: de la modul cum arată la ce scot pe gură. „La fel ca şi în cazul lui Trump, Berlusconi părea prea absurd pentru a fi luat în seamă, prea absurd pentru ca lucrurile pe care le spunea să fie adevărate. Au fost. A câştigat alegerile de mai multe ori, iar oamenii nu l-au luat în seamă. Numai că, într-o zi, italienii s-au trezit că au un guvern corupt şi o economie distrusă, fapt care afectează ţara şi în prezent. Acum nimeni nu mai are chef de glumă“, scrie Merelli. Donald Trump ar putea face acelaşi lucru dacă nu este luat în serios. Ceea ce declară el este îngrijorător, iar maniera de expunere a normalizat discursul discriminatoriu. Aproape 20% dintre susţinătorii săi din sudul Americii cred că sclavia nu ar fi trebuit abolită. Mai mult, David Duke, fost lider al organizaţiei Ku Klux Klan, şi-a declarat sprijinul pentru Trump, fapt pe care candidatul nu l-a aprobat, dar nici nu l-a dezaprobat. A intrat în cultura populară faptul că politicienii mint, dar Donald Trump a trecut la un alt nivel. Potrivit Politifact, 76% dintre declaraţiile lui Donald Trump sunt false sau parţial false.

Silvio Berlusconi a condus Italia timp de nouă ani, între 1994 şi 2011, fiind cel mai longeviv prim-ministru al Italiei. Berlusconi s-a prezentat ca fiind puternic, cel ce vorbea pentru omul de rând şi vindea promisiuni de îmbogăţire. Era salvatorul Italiei, ce venea din afara politicii şi promitea să cureţe clasa politică. „Sunt Iisus Christos al politicii. Mă sacrific pentru toată lumea“, spunea el. Pe de altă parte, Trump promite să facă din nou Statele Unite o ţară grozavă şi promite că va crea cele mai grozave joburi.

Ca şi Trump, Berlusconi s-a bazat pe faptul că va fi tratat ca o glumă de liberali, folosindu-se de gafele sale ca o strategie eficientă, o campanie perturbatoare pentru a distrage atenţia de la lipsa de idei precum şi de la ignoranţa sa privind politica externă. Iar acesta pare a fi şi planul lui Donald Trump. Contestat pentru viaţa sa tumultuoasă, Berlusconi, divorţat de două ori, a declarat cu mândrie că „este mai bine să-mi placă fetele frumoase decât să fiu gay“. Între timp, Trump, care a fost divorţat de două ori şi căsătorit de trei, se opune căsătoriei dintre persoanele gay.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/ce-poate-invata-donald-trump-de-la-berlusconi-15099599
15099599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.