Parlamentul iranian APROBĂ acordul în dosarul nuclear cu cele şase mari puteri

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 octombrie 2015 58 afişări

Parlamentul iranian a aprobat acordul cu privire la programul nuclear pe care Teheranul l-a încheiat cu şase mari puteri, anunţă presa de stat, relatează BBC News online.

Acordul a fost adoptat cu 161 de voturi "pentru", 59 "împotrivă" şi 13 abţineri, potrivit agenţiei oficiale IRNA.

Însă Parlamentul a insistat că inspectorii internaţionali vor avea doar un acces limitat la instalaţiile militare iraniene.

Acordul, încheiat în iulie, autorizează o anulare a sancţiunilor în schimbul limitării de către Iran a activităţilor sale nucleare sensibile.

Teheranul insistă că programul său nuclear este în întregime paşnic.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat şapte rezoluţii, din 2006 şi până în 2015, prin care cere Republicii islamice să-şi înceteze producţia de uraniu îmbogăţit - care poate fi utilizat în scopuri civile, dar şi la fabricarea unor bombe nucleare.

Patru dintre aceste rezoluţii au impus sancţiuni regimului, într-un efort de a-l convinge să se conformeze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
PARLAMENT,
NUCLEAR
/actualitate/parlamentul-iranian-aproba-acordul-in-dosarul-nuclear-cu-cele-sase-mari-puteri-14832591
14832591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.