Nereguli grave la biserica din Constanţa care a luat foc. Preotul, 9 avertismente

Autor: Andreea Tobias Postat la 29 august 2022 65 afişări

Reprezentanţii ISU Dobrogea au găsit nereguli grave la biserica din Constanţa care a ars duminică. Preotul paroh primise, în 2017, 9 avertismente, biserica trebuia să fie din zidărie, nu din lemn. Mai mult, funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu întrucât lucrările nu erau terminate.

Nereguli grave la biserica din Constanţa care a luat foc. Preotul, 9 avertismente

„În urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efecutate la lăcaşurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecţiei de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentaţia depusă pentru aviz. Construcţia era din material combustibil (lemn). Pentru deficienţele constatate, preorul paroh a fost sancţionat cu nouă avertismente. Printre neregulie constatate, menţionăm: construcţia improvizată funcţiona fără solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenţie (stingătoarele) nu erau verificate, instalaţia electrică era exploatată cu deficienţe şi improvizaţii”, informează luni ISU Dobrogea, referitor la biserica din Constanţa grav afectată de incendiul de duminică.

De asemenea, pe 2 septembrie 2019, Parohia Sf. Mare Muceniţă Ecaterina ceruse aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcţie la un lăcaş de cult – nivel parter, construcţie din beton. Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentaţiei trimise.

Ulterior, în 23 noimebrie 2021, a mai fost cerut un aviz de securitate la incendiu de modificare în curs de execuţie pentru acelaşi lăcaş de cult, dar cu regimul de înălţime s+p+2e, contruit tot din zidărie. Aceeaşi solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniţă Ecaterina conţinea şi un lăcaş social cu acelaşi regim de înălţime (s+p+2e), construcţie din beton.

„Pentru lăcaşul de cult nu a fost solicitată autorizaţia de securitate la incendiu deoarece construcţia nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Având în vedere că, în evidenţele instituţiei noastre lăcaşul de cult era în construcţie, menţionăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv. Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28.08.2022, deşi a fost emis un aviz pentru un lăcaş social s+p+2e, în teren existau, de fapt, nişte anexe cu regim de înălţime parter. Tototdată, în aviz figurează o construcţie din zidărie, iar în teren era o construcţie din lemn. În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalităţii funcţionării pe linia securităţii la incendiu”, anunţă ISU.

Biserica Sfânta Ecaterina din oraşul Constanţa a luat foc duminică, fiind afectate inclusiv câteva apartamente. Peste 30 de persoane au ieşit din blocul din imediata vecinătate a bisericii, iar o femeie a ajuns la spital cu arsuri. Construcţia de lemn, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, a ars complet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
biserica,
nereguli,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.