Leul tare, scutul nostru contra inflaţiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 februarie 2013 33 afişări

Majorarea tarifelor la electricitate cu 10,38% şi a preţului ţigărilor cu 3,56%, a tarifelor la apă, canal şi salubritate cu 1,59% şi a preţurilor volatile la alimente cu 5,4%, aşa cum apar evidenţiate în statistica inflaţiei, au dus la o rată a creşterii preţurilor de consum cu 1,3% în ianuarie, ceea ce a accelerat inflaţia anuală la 6%, de la 5% în decembrie.

Aprecierea leului pe parcursul lunii a limitat o inflaţie mai mare, făcând ca tarifele la telefonie să scadă cu 2,4% faţă de luna decembrie şi menţinând aproape neschimbate tarifele serviciilor în ansamblu. "Ne aşteptăm ca rata anuală a inflaţiei să rămână puţin sub 6% în prima jumătate a anului, pentru a scădea apoi spre 4% în decembrie", comentează Ana-Maria Morărescu, analist Raiffeisen.

Conform analiştilor ING Bank România, statistica inflaţiei CORE3, care măsoară mai relevant presiunile inflaţioniste de profunzime, întrucât exclude preţurile volatile, cele administrate şi cele la ţigări şi alcool, arată o scădere marginală, de la 3,3% în decembrie la 3,2%. Scumpirea rapidă a materiilor prime alimentare ar putea influenţa însă în timp preţurile produselor alimentare, mai ales în contextul majorărilor de tarife la energie. "Estimăm că inflaţia va încheia anul la 4,6%, notabil peste limita superioară de 3% a intervalului-ţintă", afirmă Vlad Muscalu, economist-şef al ING Bank România.

BCR menţine încă prognoza de 4,1% pentru decembrie 2013, deşi există perspectiva ca aceasta să fie modificată în sus, mai ales în condiţiile unui an agricol mai puţin bun şi ale unor efecte de runda a doua în economie a scumpirii energiei. În ce priveşte politica BNR însă, Eugen Şinca, analist BCR, nu crede că dobânda de politică monetară va fi modificată în 2013, ci abia în primul trimestru din 2014, posibil printr-o reducere cu 0,25%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/leul-tare-scutul-nostru-contra-inflatiei-10566490
10566490
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.