Declaraţie şoc a lui Mark Mobius: Tiparniţa de bani amână, nu împiedică crahul mondial

Postat la 25 noiembrie 2011 36 afişări

Capitalismul nu funcţionează pentru că guvernele salvează băncile lacome pe cheltuiala contribuabililor, spune Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management. Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari 20 de administratori de active din lume.

Băncile şi guvernele sunt în egală măsură vinovate de amploarea crizei dato­riilor suverane. Primele pentru că au intoxicat eco­­­no­miile cu pro­duse financiare com­­­plicate în goa­na după profituri, iar cele din urmă pentru că salvează băn­­cile de propria lăcomie pe chel­tuiala oamenilor de rând, a decla­rat Mark Mobius, supranumit şi gurul pie­ţelor emergente, într-un interviu acor­dat Ziarului Financiar. Criza datoriilor suverane a aruncat gu­verne, economii şi naţiuni la picioa­rele pieţelor financiare, aceleaşi pieţe pe care statele le-au salvat de la colaps în toamna anului 2008, când gaura defi­citelor s-a lărgit cu trilioanele de dolari care au fost pompate în pieţe drept colac de salvare. Mai întâi Grecia, apoi Italia şi Spania, nici Franţa şi nici Germania nu au scăpat de ameninţarea fără chip a investitorilor din pieţele financiare care cer randamente tot mai mari pentru a cumpăra obligaţiuni emise de aceste state şi a accepta astfel să le fi­nan­ţeze economiile, evitându-se un co­laps. Pentru a câştiga timp, băncile centrale pompează din nou mii de miliarde de euro în pieţe sperând că astfel vor fi înduplecaţi investitorii, iar guvernanţii promit cu mâna pe inimă drastice măsuri de austeritate pentru a-şi reduce deficitele bugetare şi a achita datoriile. Cu toate acestea, incertitu­dinea şi confuzia domină.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
mark mobius,
bani,
crah,
evolutie
/actualitate/declaratie-soc-a-lui-mark-mobius-tiparnita-de-bani-amana-nu-impiedica-crahul-mondial-9006622
9006622
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.