Cunoştinţele financiare ale românilor s-au diminuat în ultimele 18 luni

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 iulie 2012 16 afişări

Aproape 90% dintre români au un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani sau întâmpină dificultăţi în utilizarea conceptelor financiare esenţiale.

Cu 11% din total, respondentii care se incadreaza in categoria persoanelor "relaxate" iau decizii mai mult intuitiv, bazandu-se mai degraba pe ceea ce simt decat pe o gandire riguroasa. Dau o importanta mare relatiilor, pun mereu nevoile familiei si prietenilor pe primul loc. Nu le place sa isi asume prea multe riscuri, iar atunci cand trebuie sa ia o decizie intr-o chestiune financiara isi implica si familia. Incearca intotdeauna sa se incadreze intr-un buget dar nu le este usor, pentru ca vor ca celor dragi sa nu le lipseasca nimic. Au momente cand fac tot posibilul sa isi controleze bugetul, chiar daca detin destul de putine instrumente pentru a-l monitoriza.

Profilul persoanelor "pragmatice" (cu 10% din total) include consumatorii care iau decizii in mod obiectiv si se bazeaza mai degraba pe o gandire riguroasa decat pe ceea ce simt. Pentru ei, faptele sunt importante si le place sa isi puna in valoare abilitatile de analiza si organizare. Incearca sa nu aiba datorii si, de aceea, isi tin sub control finantele, atat cele pentru prezent cat si cele pentru viitor. Se gandesc mult inainte de a lua deciziile financiare si cantaresc atent toate optiunile si nevoile pe care le au. Sunt mereu cu un pas inaintea tuturor in ceea ce priveste planificarea financiara a propriului viitor.

Pornind de la rezultatele acestei cercetari, ING Asigurari de Viata a dezvoltat website-ul www.testulbanilor.ro in cadrul caruia, incepand cu data de 17 iulie a.c., orice persoana poate parcurge testul pentru a-si identifica si intelege mai bine propria personalitate financiara. In functie de rezultat, respondentii primesc o serie de recomandari care ii pot ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile si cunostintele privind administrarea finantelor personale. De asemenea, in cadrul campaniei, care se desfasoara pana la data de 31 august, participantii pot participa la un concurs cu premii si castiga, prin tragere la sorti, o tableta iPad 3.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cunoştinţe financiare,
români,
ing
/actualitate/cunostintele-financiare-ale-romanilor-s-au-diminuat-in-ultimele-18-luni-9894022
9894022
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.