Cunoştinţele financiare ale românilor s-au diminuat în ultimele 18 luni

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 iulie 2012 16 afişări

Aproape 90% dintre români au un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani sau întâmpină dificultăţi în utilizarea conceptelor financiare esenţiale.

La polul opus, cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenti corespunzand profilelor "mediu" si "avansat" de cunostinte financiare, urmati de olandezi (cu 22%), maghiari (cu 15%) si cehi (cu 14%). Cu 12% dintre respondenti in aceste doua categorii, romanii si bulgarii se plaseaza la mijlocul clasamentului, inaintea polonezilor (cu 11%), slovacilor (cu 6%), spaniolilor (cu 9%) si turcilor (cu 7%).

Intrebarile referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atat pentru publicul roman, cat si la nivelul celor 10 tari implicate in studiu. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% in Romania vs. 41% nivel mediu), problemele financiare din gospodarie (46% vs. 45% mediu), viitorul financiar (51% vs. 52% mediu) si investitii (52% vs. 50% mediu).

"Romanii au dat cele mai multe raspunsuri corecte la subiectul privind economisirea din timp pentru pensie, procentul de 86% care a raspuns corect depasind media europeana, si la cel privind dimensiunea recomandata a fondului de urgenta, cu 76% raspunsuri corecte. In practica, observam totusi ca exista un decalaj ridicat in transformarea acestor cunostinte intr-un comportament financiar sanatos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre romani detin un plan de pensie si 20% un cont de economii. Aceasta situatie face cu atat mai necesara continuarea demersurilor de educare din partea companiilor financiare si a autoritatilor", a declarat Carmen Soare, director marketing, ING Asigurari de Viata.

In cadrul aceluiasi studiu, ING a dezvoltat in premiera si un test pentru determinarea personalitatii financiare, menit sa ajute consumatorii sa isi inteleaga mai bine comportamentul financiar si felul in care pot folosi aceste informatii pentru a-si administra mai bine situatia financiara. Cercetarea s-a realizat prin auto-evaluare, pe baza unui chestionar privind atitudinea fata de risc, modul de a lua decizii financiare (rational sau emotional), nivelul de cunoastere a produselor financiare, atitudinea fata de bani etc. In urma cercetarii au fost identificate patru personalitati financiare distincte: relaxat, optimist, pragmatic si vizionar.

Conform cercetarii, 47% dintre romani s-au identificat cu profilul persoanelor "vizionare". Acestea au un mod de a gandi orientat spre solutii, se bazeaza mai degraba pe o gandire riguroasa decat pe ceea ce simt si prefera sa analizeze lucrurile in profunzime. Isi planifica atent viitorul si sunt dispuse sa isi asume riscuri atunci cand fac investitii, atata timp cat se concentreaza asupra obiectivelor pe termen lung. Cand iau decizii legate de bani se bazeaza pe propriile cunostinte si au incredere in familie si consultanti financiari.

Categoria "vizionarilor" este urmata de cea a persoanelor care se incadreaza in profilul "optimist", cu 32% din respondenti. Acestea sunt persoane carora le place sa profite de fiecare moment si se bazeaza destul de mult pe intuitie in viata de zi cu zi. Le place sa aiba o imagine de ansamblu asupra lucrurilor si dau mai putina atentie detaliilor. Atunci cand iau decizii legate de bani solicita si au incredere in opinia consultantilor financiari. Nu le este teama sa isi asume riscuri sau sa se abata de la planul de actiune stabilit initial si nu sunt ingrijorate de viitorul financiar - planificarea financiara a viitorului nefiind o prioritate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cunoştinţe financiare,
români,
ing
/actualitate/cunostintele-financiare-ale-romanilor-s-au-diminuat-in-ultimele-18-luni-9894022
9894022
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.