Cipru: BCE a ameninţat cu falimentul. Au existat temeri privind reacţia străinilor care au depozite

Postat la 17 martie 2013 24 afişări

Ciprul a acceptat sâmbătă dimineaţă taxa fără precedent în UE asupra depozitelor bancare după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a ameninţat că va împinge ţara în default prin retragerea liniilor de finanţare cu Laiki, a doua mare bancă cipriotă, potrivit preşedintelui Nicos Anastasiades.

Cipru: BCE a ameninţat cu falimentul. Au existat temeri privind reacţia străinilor care au depozite

 "Ne-am întâlnit cu decizii care fuseseră deja luate", a afirmat sâmbătă preşedintele cipriot, potrivit Financial Times.

Ameninţarea a fost formulată la întâlnirea de vineri seară a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care l-au determinat pe Michael Sarris, ministrul Finanţelor din Cipru, să impună o taxă specială de 9,9% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 euro drept condiţie cheie pentru acordul de finanţare externă de 10 miliarde euro. Depozitele mai mici de 100.000 euro, pragul de garantare în UE, urmează să fie taxate cu 6,75%.

Măsura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizaţi pentru recapitalizarea băncilor. Deţinătorii de depozite afectaţi urmează să primească drept compensaţie acţiuni la bănci cu valoare echivalentă pierderii, odată ce sistemul bancar va fi recapitalizat, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cipru-bce-a-amenintat-cu-falimentul-au-existat-temeri-privind-reactia-strainilor-care-au-depozite-10672456
10672456
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.