Chiriţoiu: Mă aştept ca dosarele Parchetului să scoată la iveală şi înţelegeri între firmele private

Autor: Cristina Cuncea Postat la 18 martie 2015 43 afişări

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei, apreciază că multe din dosarele anchetate de Parchet ar putea implica şi cazuri de licitaţii trucate, prin înţelegeri între companii private, care ar putea face obiectul unor noi investigaţii declanşate de către autoritatea de reglementare.

"Este o efervescenţă a dosarelor investigate de autorităţi şi este normal să fie efervescentă. Este corect ca opinia publică să fie interesată ca cei care păgubesc statul să fie sancţionaţi. În acelaşi timp, este important nu numai să meargă la închisoare X sau Y, deşi evident că şi acest lucru este extrem de important, dar e bine să încercăm să recuperăm prejudiciile. Şi acolo încercăm şi noi să ajutăm pentru că de multe ori unde există corupţie este şi o înţelegere între companii private care participă la licitaţie, iar pe acelea le putem să sancţionăm noi. Noi nu putem sancţiona funcţionarii corupţi, dar putem să sancţionăm firmele care au participat la înţelegerile ilegale, de multe ori în asociere cu infracţiuni de corupţie", a declarat Chiriţoiu pentru Agenţia MEDIAFAX.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce primeşte "semnale" de la diverse instituţii ale statului privind cazuri de licitaţii trucate, până acum având o bună colaborare cu DIICOT-ul, dar consideră totodată că implicarea Consiliului Concurenţei ar putea fi mai semnificativă.

"Am primit semnale de la diverse instituţii, probabil că vom finaliza o investigaţie pe zona de IT anul acesta, pornită de la o sesizare a Curţii de Conturi privind trucarea unei licitaţii. Sunt semnale pe care le primim de la instituţii, dar eu sunt convins că e loc de mai mult, pentru că la cât de multe investigaţii face Parchetul în momentul de faţă şi răsunătoare, aşteptarea mea este că sunt destul de multe cele în care apar şi elemente de trucare a licitaţiilor care sunt relevante pentru activitatea noastră", a arătat Chiriţoiu.

În acest context, oficialul Consiliului Concurenţei afirmă că una dintre priorităţi sale este să lucrăze mai strâns cu Parchetul, cu DIICOT-ul, chiar şi cu DNA-ul.

"Până acum cu DIICOT-ul am colaborat mai avansat. Am primit mai multe semnale şi am deschis investigaţii de la DIICOT. Avem în analiză şi nişte sesizări transmise de DNA, n-am deschis încă investigaţii, deci nu ştiu dacă se vor concretiza sau nu. În general finalizăm 2-3 investigaţii privind licitaţiile trucate pe an, dar este probabil insuficient dat fiind dimensiunea fenomenului", a precizat Chiriţoiu.

El spune căm astfel, Consiliul vrea să contribuie la noua strategie de combatere a corupţiei şi răspunde şi unei cereri a Comisiei Europene, care "reproşează" existenţa licitaţiilor trucate cu fonduri europene.

"Asta îi deranjează pe ei (Comisia Europeană, n.r.) foarte mult, că sunt bani pe care ei ni-i dau pentru a dezvolta România şi o parte din ei ajung până la urmă să fie consumaţi în corupţie", a mai precizat Chiriţoiu.

Legat de acest domeniu, Consiliul Concurenţei vrea ca anul acesta să transpună în legislaţia locală o nouă directivă a Comisiei Europene care facilitează accesul la instanţă a victimelor.

"Mi-aş dori ca undeva până în vară să o transpunem şi ca instituţiile statului să fie primele care să o folosească. Odată ce ai o decizie a Consiliului Concurenţei constantând o înţelegere ilegală între participanţii la o licitaţie şi această decizie a fost confirmată de instanţă, atunci ea poate fi folosită de victime pentru a cere despăgubiri. Este încă un mod de a sancţiona pe cei care înşeală statul. Cel prejudiciat nu face nimic în present, nu ştiu niciun caz în care instituţiile statului prejudiciate au mers în instanţă", a mai explicat Chiriţoiu.

Pe lângă creşterea activităţii în domeniul licitaţiilor trucate, Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii pe sectoare diverse, de la produse alimentare până la cinematografe sau energie.

"Vom finaliza cazuri destul de diverse, produse alimentare sau pe zona de cinematografie, distribuţia de filme. Ne uităm aici la modul cum se distribuie filmele, care este lanţul de distribuţie, existând de asemenea suspiciuni privind comportamentul abuziv al unor actori mari din piaţă. (...) Până la sfârşitul anului cred că vom finaliza şi investigaţia privind contractele Hidroelectrica", a mai spus Chiriţoiu.

Hidroelectrica face obiectul unei investigaţii realizate de Comisia Europeană, care anchetează acordarea unui posibil ajutor de stat de către compania de stat unor companii private, prin vânzarea de energie la preţuri mai mici, în timp ce Consiliul Concurenţei investighează durata excesivă a contractelor de furnizare de energie anumitor companii.

Bogdan Chiriţoiu va fi prezent joi la conferinţa "Mediafax Talks about Competition" - ediţia a IX-a, care va avea loc începând cu ora 09.30 în Bucureşti, la hotelul J.W.Marriott, sala GrandBallroom, salon A, unde va oferi mai multe detalii despre toate investigaţiile în curs ale instituţiei.

Mai multe detalii, agenda evenimentului "Mediafax Talks about Competition" - ediţia a IX-a şi înscrierile pentru participare pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/competition-2015

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LICITAŢII,
CONSILIUL CONCURENŢEI,
/actualitate/chiritoiu-ma-astept-ca-dosarele-parchetului-sa-scoata-la-iveala-si-intelegeri-intre-firmele-private-14009245
14009245
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.