Birourile şi centrele logistice au dominat piaţa de investment din 2021

Autor: Bogdan Alecu Postat la 07 noiembrie 2021 115 afişări

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a depăşit 540 mil. euro în Româ­nia în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzac­ţio­nată fiind înregistrată în trimestrul al trei­lea al anului, potrivit datelor Colliers România.

Birourile şi centrele logistice au dominat piaţa de investment din 2021

♦ Piaţa investiţiilor din România a înregistrat tranzacţii de aproape 600 mil. euro în primele nouă luni din 2021 ♦ Birourile rămân principalul punct de interes pentru alocările mai mari de capital, însă sectorul industrial şi logistic a câştigat puternic teren.

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a depăşit 540 mil. euro în Româ­nia în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzac­ţio­nată fiind înregistrată în trimestrul al trei­lea al anului, potrivit datelor Colliers România.

Piaţa investiţiilor a scăzut în ansamblu, raportat la tranzacţiile imobiliare de 820 de milioane de euro încheiate în aceeaşi pe­rioa­dă din 2020, şi se simte o contracţie a ran­da­mentelor investiţionale pentru acti­vele industriale şi de birouri de clasa A.

În prezent randamentele investiţionale sunt de 6,75% pentru birouri şi retail şi 7,75% pentru proiectele logistice şi industriale.

Cea mai mare tranzacţie din acest an ră­mâne vânzarea birourilor Hermes Business Campus către Adventum cu 150 mil. euro, urmată de tranzacţia dintre Skanska şi S Immo în valoare de 97 mil. euro.

Pe sectorul industrial CTP, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de centre logistice de pe piaţa locală, a cumpărat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri pătraţi, din mai multe oraşe, pentru 60 mil. euro, iar Fortress, un fond de investiţii sud-african, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală de logistică prin achiziţionarea noului proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 mp) de la Element Indust­rial/Paval Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 mil. euro.

„Două noi tranzacţii industriale şi lo­gis­tice au dus totalul investiţiilor industriale din acest an la peste 150 de milioane de euro, reprezentând aproape 30% din volu­mul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 şi de aproape 60 de milioane de euro în 2019 şi 2018. Cum acest sector va în­re­gis­tra tran­zac­ţii de peste 200 de mi­lioane de euro până la finalul anului, 2021 va fi unul dintre cei mai buni ani din istorie din prisma pon­derii in­dus­trialului în total activitate, iar ran­da­men­tele pentru astfel de active pro­ba­bil se vor comprima şi în România“, explică Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), consultanţii Colliers estimează că vo­lu­mul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu cel din 2020, de aproxi­mativ 10 mld. euro până la sfârşi­tul lui 2021. Estimarea preliminară pentru Europa, Estul Mijlociu şi Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu apro­xi­mativ 32% în primele 9 luni ale anului, o scădere similară cu cea înregis­trată în România.

Locaţiile centrale din capitale rămân principala ţintă a investitorilor în cele mai mari economii euro­pene, în special în sectorul birourilor, dar şi oraşele de rangul doi atrag atenţia.

Activele logistice continuă să acţioneze ca un magnet pentru investiţii, în contextul re­vo­luţiei comerţului electronic şi al provo­cărilor generate de pandemie pe lanţul de aprovizionare, notează Colliers în ultimul său raport EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q3 2021. Incertitudinea politică ar putea afecta încrederea investitorilor spre sfârşitul anului, iar traiectoria pandemiei în lunile de iarnă este un alt potenţial motiv de îngrijorare. Chiar şi aşa, este de aşteptat ca mai multe tranzacţii mari să se încheie în ultimele trei luni ale anului, ceea ce con­tribuie la încheierea lui 2021 într-o notă puternică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
piata,
investitii,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.