Bilanţul trist al crizei: 45 de milioane de şomeri în ţările dezvoltate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 septembrie 2014 53 afişări

Continuarea reducerii salariului real în ţările unde piaţa muncii a fost cel mai grav lovită de criza economică riscă să creeze deflaţie şi să adâncească sărăcia, a avertizat OECD în raportul anual asupra şomajului.

Bilanţul trist al crizei: 45 de milioane de şomeri în ţările dezvoltate

Organizaţia recomandă, în schimb, reforme menite să amelioreze competitivitatea pe pieţele de produse şi servicii. Pe ansamblul OECD, creşterea salariului real a fost aproape nulă în perioada 2010-2013, însă în ţări ca Grecia, Irlanda, Slovenia sau Spania, salariile reale au scăzut în medie cu 2-5% anual.

OECD prevede o scădere marginală a şomajului pe ansamblul ţărilor membre, de la 7,3% în iulie anul acesta la 7,1% la sfârşitul lui 2015, notând însă că maximul postbelic al ratei şomajului (8,5% în octombrie 2009) a fost depăşit.

La ora actuală, în cele 33 de ţări membre ale OECD, toate cu economie dezvoltată (reprezintă cca 20 din populaţia lumii şi 60% din economia mondială) sunt 45 de milioane de şomeri, cu aproape 12 milioane mai mult decât înainte de criză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
bilant,
salariu,
somaj,
oecd,
saracie,
piata muncii,
deflatie,
ue
/actualitate/bilantul-trist-al-crizei-45-de-milioane-de-someri-in-tarile-dezvoltate-13217973
13217973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.