Bilanţ tragic: Peste 3.400 de imigranţi au murit în timp ce traversau Marea Mediterană în 2014

Autor: Iuliana Enache Postat la 10 decembrie 2014 34 afişări

Cel puţin 3.419 imigranţi, un bilanţ record, şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană începând din ianuarie, traversarea ei devenind "ruta cea mai periculoasă din lume", a anunţat miercuri agenţia ONU care se ocupă de refugiaţi.

De la începutul anului, peste 207.000 de imigranţi au încercat să traverseze Mediterana, un număr de aproape trei ori mai mare decât recordul precedent din 2011, de 70.000 de imigranţi care au fugit din ţările lor în timpul Primăverii Arabe.

"Aceste cifre constituie o nouă etapă la care asistăm în acest an: ne confruntăm cu un arc de conflicte şi Europa o resimte direct", a declarat pentru AFP Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Conflictele de la sud (Libia), est (Ucraina) şi sud-est (Siria/Irak) fac ca Europa să se confrunte în prezent cu cel mai mare număr de sosiri pe mare.

Aproape 80 la sută din plecări se fac de pe coastele libiene cu destinaţia Italia sau Malta.

Majoritatea acestor imigranţi sosiţi în Italia în acest an sunt sirieni (60.051), ţara lor fiind devastată de un război civil de trei ani şi jumătate, şi eritreeni (34.561), care fug pentru a scăpa de represiunea brutală din partea puterii, de serviciul militar pe viaţă şi de munca forţată, neremunerată şi cu durată nelimitată.

UNHCR a criticat gestionarea migraţiei de către statele europene, regretând că unele guverne se focalizează mai mult pe menţinerea străinilor în afara frontierelor decât pe respectarea dreptului de azil.

"Toate ţările sunt preocupate de securitate şi gestionarea imigraţiei, dar politicile trebuie concepute astfel încât să nu ducă la transformarea acestor vieţi umane în pagube colaterale", a declarat António Guterres, Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
IMIGRANŢI,
DECESE
/actualitate/bilant-tragic-peste-3-400-de-imigranti-au-murit-in-timp-ce-traversau-marea-mediterana-in-2014-13712725
13712725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.