Al treilea magnat grec intra pe lista celor mai bogati oameni din lume. Cine sunt ceilalti doi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 iunie 2011 941 afişări

Telis Mistakidis, 49 de ani, va deveni cel de-al treilea grec inclus pe lista Forbes a celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 3,6 miliarde de dolari.

Mistakidis detine 6% din Glencore, compania multinationala de minerit si comert cu materii prime care s-a listat luna trecuta la bursele din Londra si New York, cu o capitalizare de 59 de miliarde de dolari, informeaza Kathimerini.

Pe lista miliardarilor Forbes figurau pana acum doar doi greci, ambii din familii de armatori. Cel mai bogat dintre ei este Spyros Latsis, cu o avere estimata la 4,8 miliarde de dolari (intre altele, familia Latsis detine o participatie de peste 40% in grupul financiar EFG Eurobank Ergasias, care detine inclusiv banca romaneasca Bancpost, precum si in firma petroliera Hellenic Petroleum).

Al doilea este Filippos Niarchos, descendentul lui Stavros Niarchos, unul dintre cei mai bogati armatori din Grecia, cu 2,5 miliarde de dolari. Fiul lui Filippos Niarchos, Stavros, a ajuns celebritate internationala gratie relatiei sale amoroase de acum cativa ani cu Paris Hilton.

Telis Mistakidis este si unul dintre directorii diviziei de tranzactii cu zinc, cupru si plumb a Glencore. El a inceput sa lucreze la Glencore in 1993 si nu locuieste in Grecia, ci in Elvetia, unde isi are sediul compania.

Intrebat de ziaristii greci daca are in vedere sa-si investeasca in Grecia macar o parte din avere, Mistakidis a declarat ca, deocamdata, cea mai buna investitie pentru el este Glencore, dar ca "intr-o zi" ar putea avea in vedere asa ceva, "dar trebuie sa fie ceva simplu si un domeniu pe care il stapanesc".

Cei mai multi bani din listarea la bursa a Glencore i-a facut Ivan Glasenberg, CEO al companiei, cu 15,8% din actiuni (ceea ce inseamna o participatie de 9,6 miliarde de dolari). Conform prospectului de emisiune, managerii Glencore nu-si vor putea vinde insa actiunile in primul an de dupa listare, iar in fiecare dintre urmatorii patru ani vor avea dreptul sa vanda numai pana la 20% din actiuni, astfel incat nu se vor putea bucura decat de o parte din averea proaspat dobandita.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/al-treilea-magnat-grec-intra-pe-lista-celor-mai-bogati-oameni-din-lume-cine-sunt-ceilalti-doi-8332108
8332108
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.