Medicamentele se scumpesc. Sau nu?

Postat la 12 iulie 2010 40 afişări

Medicamentele ieftine devin pentru statul roman, odata cu intrarea in vigoare de la 1 iulie a noului sistem de compensare, solutia pentru a trata mai multi bolnavi la costuri mai reduse. Cu ce pret?

Exista si alte explicatii pentru preferinta romanilor pentru medicamente originale. "Medicamentele ieftine nu sunt nicidecum produse proaste. Dar pentru ca in trecut nu existau controale atente si un sistem de supraveghere a acestora, multi pacienti au consumat medicamente care nu aveau niciun fel de efect, asa-numitele produse fabricate pe vapor", explica profesorul Astarastoae.

Astazi, exista insa standarde GMP si evaluari stricte ale Agentiei Nationale a Medicamentului care nu permit aparitia pe piata a unor produse fara substanta activa sau care sa aiba in compozitie alte substante decat cele inscrise pe prospect, asadar genericele sunt medicamente de aceeasi calitate si eficienta, dar disponibile la un pret mai accesibil. Chiar si asa, lipsa de discernamant a pacientului, scaderea profesionalismului din domeniul sanitar si minusul de incredere a pacientului in generice l-ar putea face sa renunte cu totul la tratament, pe principiul "daca nu e scump, atunci nu are niciun efect", anticipeaza Cacovean. "Probabil singurul merit al acestui sistem e acela ca pacientul se va gandi de doua ori inainte sa cumpere un produs scump". Datele Cegedim arata ca cele mai vandute zece medicamente pe baza de prescriptie medicala sunt originale, daca ne raportam la valoare, iar in functie de volum sunt, in proportii egale, inovative si generice.

Una peste alta, noul sistem de compensare a fost o surpriza pentru toata lumea: medici, farmacisti, producatori si pacienti. Membrii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), care grupeaza companii precum Actavis, Antibiotice, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed sau Terapia-Ranbaxy, declarau intr-o conferinta de presa organizata inaintea anuntarii grilelor finale de catre CNAS ca din cele 2.344 de medicamente disponibile pe baza de reteta compensata va scadea coplata pentru 910, iar pentru 700 pacientul nu va mai plati nimic. "Noul sistem renunta la coplata zero pentru cele 700 de produse si nu coincide cu imaginea pe care si-o conturasera membrii APMGR. Sunt foarte putine medicamente la care pacientul nu scoate bani din buzunar, iar schimbarile fata de vechiul sistem nu sunt semnificative", spune Dragos Damian, director executiv al Terapia-Ranbaxy si presedinte al asociatiei.

Semnificative sau nu, modificarile fata de vechiul sistem au ocazia sa aduca, cel putin pentru pacienti, un plus de informatii din partea medicilor si farmacistilor, care ar putea sa ii invete ca, pentru multe din tratamentele pe care le urmau, exista si medicamente cu acelasi efect, dar la un pret mai mic.

Daca nu se produce o schimbare, bolnavii mai putin informati ar putea crede ca pentru afectiunea lor nu exista un alt tratament mai ieftin si ar putea renunta complet la el. Ceea ce s-ar traduce in cresterea numarului de internari, deci in cheltuieli suplimentare pentru stat. Pe de alta parte, genericele nu acopera toate ariile terapeutice, iar multe din afectiuni nu au alta metoda de tratament decat folosirea produselor aflate sub protectia unui brevet. Iar pentru cei care nu au alternativa terapeutica si trebuie sa plateasca mai mult din propriul buzunar solutia cruda este sa aduca banii din alta parte. Chiar daca veniturile lor au scazut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
medicamente,
preturi,
compensare,
sistem
/actualitate/afaceri/medicamentele-se-scumpesc-sau-nu-6530574
6530574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.