Medicamentele se scumpesc. Sau nu?

Postat la 12 iulie 2010 40 afişări

Medicamentele ieftine devin pentru statul roman, odata cu intrarea in vigoare de la 1 iulie a noului sistem de compensare, solutia pentru a trata mai multi bolnavi la costuri mai reduse. Cu ce pret?

"Economiile de 400 de milioane de lei pe care le estimeaza Casa nu vor fi atinse, pentru ca modificari s-au realizat doar in listele A si B", spune presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, estimand scaderi ale cheltuielilor de numai 100 de milioane de lei, adica nici 5% din suma cheltuita anual pe medicamente. El invoca faptul ca noul sistem de compensare nu se adreseaza si programelor nationale si bolilor cronice, adica a medicamentelor din lista C (unde gradul de compensare era de 100%).

Si presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, crede ca rezultatele asteptate de CNAS ar putea fi contrazise de realitate. "Si pe vremea lui Ceausescu se spunea ca in medie mancam doua gaini pe saptamana, numai ca unul manca patru si altul manca zero. Am intrat pe site-ul CNAS si am introdus cele mai frecvente medicamente din patologia varstnicului. Mi-a iesit o crestere la contributia pacientului de la 120% pana la 600% fata de situatia de acum. Asa mi-a iesit pentru medicamentele uzuale, dar daca le introduceti pe toate,o sa iasa, intr-adevar, 10%-15% crestere", sustine Astarastoae.

Si totusi, ce se va intampla din aceasta luna in farmacii, vor trece romanii la medicamente generice sau vor prefera sa plateasca in plus pentru a-si pastra medicatia?

Seful CNAS, Lucian Duta, este convins ca pacientii vor merge la medic pentru a reconfigura schema terapeutica, iar medicul ii va explica bolnavului ca pentru boala lui exista mai multe medicamente cu acelasi efect terapeutic.

"In cazul in care bolnavul va opta pentru un medicament mai scump, atunci el va plati contravaloarea acestuia", spune Duta.

Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, este sceptica. "Pacientul vine in farmacie si cere medicamentul X pentru ca medicul i-a spus ca doar acela face bine", sustine Cacovean. Afirmatia sa este sustinuta de datele companiei de analize de piata si studii specializate in industria farmaceutica Cegedim, care arata ca primele companii farma care le vin in minte medicilor sunt in mare parte producatori de medicamente originale, intrucat promovarea acestor produse la nivelul doctorilor si farmacistilor este una intensa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
medicamente,
preturi,
compensare,
sistem
/actualitate/afaceri/medicamentele-se-scumpesc-sau-nu-6530574
6530574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.