Lupta intre farmacii si clinicile private

Postat la 09 august 2010 61 afişări

In amonte si in aval. Pe orizontala si pe verticala. Cei mai mari operatori de pe piata serviciilor medicale romanesti se aventureaza, in lupta pentru profit, in zonele de succes ale concurentei: operatorii de farmacii deschid clinici si viceversa, iar sezonul de fuziuni si achizitii ramane deschis si nu numai in Bucuresti.

Intrebat daca mai e loc de crestere in segmentul serviciilor medicale private, Stroilescu spune ca domeniul sanitar privat va cunoaste in 2010 o stagnare a volumului, dar o consolidare prin achizitii, ca si initierea unor investitii majore cu efect direct in cresterea din anii urmatori. Un exemplu de posibila achizitie aflata la orizont in aceste luni ar fi preluarea Euroclinic Hospital & Medical Centers, operatorul spitalului cu acest nume din Bucuresti, de care ar fi interesate MedLife, Centrul Medical Unirea si Medicover. "Pe de alta parte, este posibil falimentul unor jucatori supraexpusi, mai ales pentru ca puterea de cumparare a populatiei este in scadere", anticipeaza directorul CMU.

Intre timp, miscarile din piata nu inceteaza nicidecum. De data aceasta, marile orase intra tot mai mult in atentia operatorilor de servicii medicale private. MedLife a anuntat recent ca a incheiat preluarea a 80% din Policlinica de Diagnostic Rapid SRL din Brasov. Tranzactia depaseste trei milioane de euro, fiind cea mai importanta operatiune de cumparare a unui furnizor medical local din ultimii doi ani, derulata de un alt operator de profil. Potrivit reprezentantilor MedLife, policlinica brasoveana a avut in 2009 o cifra de afaceri de trei milioane de euro, estimand pentru anul acesta o crestere substantiala si un numar de peste 100.000 de pacienti.

Specialistii chestionati de BUSINESS Magazin observa ca nu se poate vorbi de o suprasaturare a pietei in ceea ce priveste serviciile medicale private, dar ca exista o discrepanta destul de mare intre Bucuresti si restul tarii in ceea ce priveste oferta. Lacramioara Laura Voinea, managing director al Mednet Marketing Research Center, observa ca desi dezvoltarea sistemului privat de servicii medicale era asteptata din cauza situatiei dificile a celui public de sanatate, clinicile si spitalele private nu au avut dezvoltarea asteptata de catre pacienti si nici de catre asiguratori, ceea ce a dus la un progres extrem de limitat al sistemului de asigurari de sanatate.

Din punctul de vedere al amplasarii, criteriul proximitatii - de care vorbea Popescu de la A&D Pharma - n-a prea figurat pana acum printre prioritatile operatorilor; n-avem clinici private de cartier in Bucuresti, de pilda. Voinea constata ca operatorii au tinut cont mai mult de oferta de spatii disponibile si adecvate scopului lor decat de o acoperire echilibrata a teritoriului. E adevarat insa ca pozitia clinicii este un criteriu de care pacientii tin cont in mica masura comparativ cu alte criterii, precum dotare, renume, disponibilitatea consultatiilor si bineinteles pretul, atunci cand aleg o clinica medicala. Dezvoltarea accelerata a pietei abonamentelor de sanatate pentru companii in perioada 2005-2009 i-a determinat, in schimb, pe furnizorii de servicii medicale private sa incerce sa se plaseze cat mai aproape de zonele unde exista centre de afaceri, deoarece pozitia clinicii este un criteriu foarte important de alegere pentru managerii care selecteaza ofertele clinicilor medicale. "Aceasta ar putea fi si explicatia numarului mare de clinici medicale private din sectorul 1, zona preferata de multe companii pentru plasarea birourilor", spune directorul Mednet.

Una peste alta, competitia nu poate fi decat in beneficiul pacientilor, atata vreme cat este de asteptat ca actualele si viitoarele clinici se vor intrece tot mai agresiv in promotii si oferte de fidelizare. "Existenta unui numar mare de competitori face ca pretul pentru servicii medicale sa se poata reduce, iar in acelasi timp companiile sa incerce sa se adapteze la cerintele clientilor si sa ofere servicii tot mai variate", conchide Laura Voinea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
criza,
operatori,
farmacie
/actualitate/afaceri/lupta-intre-farmacii-si-clinicile-private-6793432
6793432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.