70 de ani de la Debarcarea din Normandia: Hollande a deschis ceremoniile de sărbătorire. Obama, Putin şi Merkel, printre liderii prezenţi

Postat la 06 iunie 2014 36 afişări

Preşedintele francez François Hollande a adus un "omagiu din partea Naţiunii", vineri, celor 20.000 de victime civile, familiilor franceze "care s-au confruntat cu haosul şi s-au aflat în bătaia gloanţelor" în timpul Bătăliei pentru Normandia, în cadrul primei ceremonii care marchează 70 de ani de la Debarcarea aliată.

70 de ani de la Debarcarea din Normandia: Hollande a deschis ceremoniile de sărbătorire. Obama, Putin şi Merkel, printre liderii prezenţi

 Aceasta este prima recunoaştere oficială a celor aproximativ 20.000 de persoane ucise în perioada 6 iunie-22 august 1944. Regiunea a fost eliberată definitiv de sub jugul nazist abia la 12 septembrie.

"Vreau, astăzi, la această a 70-a aniversare, ca omagiul Naţiunii să fie adresat tuturor, civili şi militari (...). Vreau ca rolul normanzilor să fie recunoscut", a declarat şeful statului în discursul susţinut la Memorialul de la Caen.

"După ce a început, imediat după miezul nopţii, cu zarvă şi foc, această zi (de 6 iunie) avea să se încheie în sânge şi lacrimi, lacrimi de durere, lacrimi de bucurie, la capătul celor 24 de ore care au schimbat lumea şi au marcat pentru totdeauna Normandia", a declarat Hollande. "Această bătălie a fost una dintre cele purtate de civili", a insistat el, aducând un omagiu "familiilor întregi care s-au confruntat cu haosul şi s-au aflat în bătaia gloanţelor".

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/70-de-ani-de-la-debarcarea-din-normandia-hollande-a-deschis-ceremoniile-de-sarbatorire-obama-putin-si-merkel-printre-liderii-prezenti-12707812
12707812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.