2012 a fost anul aurului pentru băncile centrale

Autor: Ioana Nita Postat la 15 februarie 2013 16 afişări

Băncile centrale au achiziţionat anul trecut cea mai mare cantitate de aur din ultimii 50 de ani pentru a-şi diversifica rezervele, iar Rusia, Brazilia şi Irak au fost cei mai mari cumpărători, scrie CNBC.

Băncile centrale au achiziţionat anul trecut cea mai mare cantitate de aur din ultimii 50 de ani pentru a-şi diversifica rezervele, iar Rusia, Brazilia şi Irak au fost cei mai mari cumpărători, scrie CNBC. "Ţările care îşi majorează rezervele oficiale de aur sunt în cea mai mare parte economii emergente, iar în ultimii ani tendinţa de pe aceste pieţe este de creştere. Pe măsură ce rezervele oficiale de aur ale acestor state cresc - accentul fiind pus în general pe dolarul american şi pe active denominate în euro - creşte şi nevoia de diversificare", se arată în cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Băncile centrale au cum­părat 534,6 tone de metal preţios anul trecut, aceasta fiind cea mai mare can­titate achiziţionată din 1964 până în prezent. Achiziţiile nete ale băncilor re­pre­zintă 12% din cererea agregată de anul trecut. În 2011 pon­derea a fost de 10%. Trendul de creştere al achiziţiilor de aur se va menţine şi în viitor, potrivit lui Ric Spooner, analist la CMC Markets. El a explicat că există "tendinţa ca valorea dolarului să scadă din cauza politicilor de relaxare cantitativă im­plementate de Fed". Activele precum aurul reprezintă o metodă de acoperire a riscului împotriva devalorizării re­zervelor valutare, a mai spus analistul.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
2012,
anul aurului,
bănci centrale
/actualitate/2012-a-fost-anul-aurului-pentru-bancile-centrale-10563941
10563941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.