Românii renunţă la încălzirea centralizată şi trec la centrale. Care este însă preţul confortului?

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 27 octombrie 2016 1479 afişări

Evenimentul organizat de Ariston a avut în prim-plan lansarea aplicaţiei Ariston Net, ce permite controlul sistemului de încălzire a locuinţei de la distanţă şi pregătirea apei calde menajere. Aplicaţia poate fi folosită la apartamente, case şi blocuri cu până la şapte apartamente. „Aceasta este tendinţa astăzi, faptul că viaţa noastră s-a mutat pe device-uri mobile contează în toate domeniile“, a explicat Cătălin Drăguleanu. Tot el spune că se aşteaptă ca folosirea acestor aplicaţii să devină uzuală, pe termen mediu şi lung.

Cu ajutorul aplicaţiei se poate seta o temperatură diferită în fiecare cameră din locuinţă şi chiar pot fi gestionate sistemele de încălzire şi producere a apei caldă menajeră din mai multe locaţii. Pentru a putea folosi aplicaţia, centrala trebuie să fie echipată cu kitul multizone Ariston Sensys Net, compus din dispozitivul de termoreglare Sensys şi din gateway, care apoi trebuie conectat prin wi-fi la internet. Odată montate acestea, utilizatorul nu trebuie decât să descarce aplicaţia Ariston Net din GooglePlay sau App Store şi să o instaleze pe un telefon mobil sau pe o tabletă ce dispune de sistemul de operare iOS sau Android.

Ariston Net are patru moduri prestabilite de funcţionare: pentru iarnă, pentru oprire cu activarea funcţiei antiîngheţ, pentru vară şi pentru perioada vacanţei. Centrala devine astfel inteligentă şi acţionează conform setării, fără să fie nevoie de o verificare suplimentară. De asemenea, prin activarea funcţiei „Auto“, centrala va funcţiona conform temperaturilor din exteriorul şi interiorul locuinţei. Această funcţie este şi cea care are un rol important în reducerea semnificativă a consumului de energie, cu până la 25%, datorită optimizării în timp real. În plus, aplicaţia oferă sugestii de setare pentru reducerea consumului de gaz, printr-o monitorizare constantă a centralei termice.

O altă funcţie este programarea zilnică şi săptămânală, în funcţie de programul şi stilul de viaţă al utilizatorilor. În plus, în cazul în care apare o problemă în funcţionarea centralei, aplicaţia va transmite o notificare proprietarului, dar şi centrului de service, dacă este activat serviciul de service la distanţă.

Ariston Thermo România, filiala locală a producătorului italian de echipamente destinate încălzirii Ariston Thermo, a încheiat anul

2015 cu o cifră de afaceri de 136,2 milioane de lei (30,9 milioane de euro), în creştere cu 25% comparativ cu anul anterior, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Cu toate acestea, compania a intrat pe pierderi, cu un rezultat negativ de 700.000 de lei, după ce în 2014 raportase profit de 3 milioane de lei. „Aşa cum se poate observa, în 2015 valoarea cifrei de afaceri a fost mai mare comparativ cu 2014. În ceea ce priveşte pierderea, aceasta a fost determinată de constituirea unor provizioane“, au comentat reprezentanţii companiei, fără a oferi alte detalii. La nivel global, grupul Ariston Thermo a obţinut în 2015 venituri de 1,4 miliarde de euro, în creştere cu 6,8% faţă de anul anterior. Printre competitorii Ariston Thermo pe segmentul de centrale termice se numără Bosch, Viessmann şi Vaillant.

Piaţa românească este strategică pentru grup, cu un important potenţial de creştere în următorii ani. O caracteristică specifică pentru România este că, faţă de Europa de Vest, există o pondere importantă a achiziţiilor de centrale termice care înlocuiesc sistemul centralizat de încălzire, ineficient. Costurile tot mai mare ale sistemului centralizat de încălzire determină tot mai mulţi români să aleagă varianta unui sistem propriu de încălzire.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.