Război bancar: Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă ostilă pentru Banco Sabadell, la nici o săptămână după ce a fost respinsă prima propunere. Guvernul spaniol avertizează că mişcarea ar putea avea efecte grave pentru sistemul financiar. BBVA deţine Garanti BBVA Bank în România

Autor: Ştefan Stan Postat la 09 mai 2024 49 afişări

Război bancar: Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă ostilă pentru Banco Sabadell, la nici o săptămână după ce a fost respinsă prima propunere. Guvernul spaniol avertizează că mişcarea ar putea avea efecte grave pentru sistemul financiar. BBVA deţine Garanti BBVA Bank în România

Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă ostilă pentru Banco Sabadell, după ce consiliul de administraţie al rivalului său naţional a respins o primă ofertă, potrivit FT. 

BBVA a înaintat joi oferta sa integrală direct acţionarilor Sabadell, la mai puţin de o săptămână după ce consiliul de administraţie al băncii ţintă a declarat că prima propunere a „subevaluat semnificativ” banca şi perspectivele acesteia.

Oferta iniţială de preluare, făcută săptămâna trecută, evalua Sabadell la 12 miliarde de euro, dar acest preţ a scăzut de atunci, pe măsură ce acţiunile BBVA au scăzut.

Disputa tot mai spinoasă dintre bănci este rară în Spania, o ţară neobişnuită cu ofertele ostile. În ultimele trei decenii, în ţară au avut loc peste 20 de astfel de oferte, dar majoritatea au eşuat.

Decizia BBVA de a recurge la o ofertă ostilă a declanşat o mustrare dură din partea guvernului spaniol.

„Guvernul respinge decizia BBVA de a lansa o ofertă ostilă de preluare a Sabadell, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi în ceea ce priveşte fondul”, a declarat un oficial guvernamental, avertizând asupra „efectelor potenţial dăunătoare asupra sistemului financiar spaniol”.

Acţiunile BBVA au scăzut cu încă 5% la începutul şedinţei de joi, scădere care a făcut ca oferta să evalueze fiecare acţiune Sabadell la 2,02 euro, iar banca la 10,94 miliarde de euro. Acţiunile Sabadell au urcat cu 4,5%.

Conform termenilor ofertei, BBVA oferă o acţiune nou emisă pentru fiecare 4,83 acţiuni Sabadell.

„Prezentăm acţionarilor Banco Sabadell o ofertă extraordinar de atractivă pentru a crea o bancă de o mai mare anvergură pe una dintre cele mai importante pieţe ale noastre”, a declarat preşedintele BBVA, Carlos Torres, în momentul în care creditorul şi-a lansat oferta de cumpărare a acţiunilor Sabadell.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
declaratii,
oferta,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.