iBanFirst România, tranzactii de 1 miliard euro în ultimii 2 ani. Alin Latu, Country Manager: Volatilitatea crescută de pe piaţa valutară a determinat o creştere de 97% a cererii de servicii de hedging în 2023

Autor: Roxana Rosu Postat la 07 martie 2024 35 afişări

iBanFirst România, tranzactii de 1 miliard euro în ultimii 2 ani.  Alin Latu, Country Manager: Volatilitatea crescută de pe piaţa valutară a determinat o creştere de 97% a cererii de servicii de hedging în 2023

Volatilitatea crescută de pe piaţa valutară a determinat o creştere de 97% a cererii de servicii de hedging în 2023, evidenţiind o conştientizare tot mai mare în rândul companiilor româneşti privind importanţa gestionării riscurilor financiare, arată o analiză iBan First privind impactul recentelor schimbări geopolitice asupra companiilor româneşti implicate în comerţul internaţional.

Companiile din industrii diverse, incluzând agricultura, retailul şi sectorul IT, recurg la strategii de hedging în relaţiile comerciale cu partenerii din Uniunea Europeană, Turcia, Statele Unite şi China. Prin prioritizarea stabilităţii în operaţiunile lor financiare, companiile româneşti sunt mai bine echipate pentru a face faţă fluctuaţiilor valutare şi a creşte în mod susţinut,  într-un peisaj economic imprevizibil.

„În contextul instabil al ultimilor doi ani, întreprinderile româneşti au dat dovadă de rezilienţă, agilitate şi inovaţie, reuşind să transforme obstacolele întâmpinate în oportunităţi de creştere. Adaptabilitatea lor în faţa adversităţii evidenţiază o dinamică pozitivă în cadrul economiei româneşti, în ciuda tensiunilor geopolitice. În această perioadă dificilă, am susţinut companiile româneşti de import-export să îşi realizeze planurile de expansiune, atât pe plan regional, cât şi internaţional. Prin facilitarea accesului la tranzacţii transfrontaliere eficiente, iBanFirst a consolidat capacitatea acestora de a opera pe pieţele globale dinamice şi de a profita de noi oportunităţi de afaceri”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

După criza pandemică, recentele tensiuni geopolitice au declanşat noi perturbări majore în lanţul de aprovizionare. Companiile româneşti care se bazau pe materii prime sau bunuri intermediare din Ucraina sau Rusia, în special din industrii precum agricultura, industria siderurgică şi construcţiile, s-au confruntat cu probleme logistice, cum ar fi restricţiile de transport şi creşterea costurilor de transport. Aceste companii au fost nevoite să-şi reconfigureze rapid parteneriatele comerciale şi să caute noi furnizori. Turcia şi alte state europene au devenit alternative viabile pentru importuri, în timp ce relaţiile comerciale cu China au înregistrat o creştere considerabilă.

O schimbare majoră s-a produs în sectorul energetic, unde statele membre ale UE, inclusiv România, au luat măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc. Această schimbare strategică nu numai că subliniază importanţa diversificării surselor de energie pentru a spori securitatea energetică, dar reflectă, de asemenea, o tendinţă mai amplă de reducere a dependenţei de un singur furnizor, atenuând astfel riscurile de aprovizionare asociate cu tensiunile geopolitice.

În paralel, nevoia de a beneficia de servicii financiare rapide a  determinat tot mai multe companii locale să aleagă soluţiile financiare digitale oferite de fintechuri în detrimentul serviciilor bancare tradiţionale. În ultimii doi ani, iBan First a înregistrat o dublare a numărului de IMM-uri care şi-au deschis cont pe platformă, ajungând în prezent la o bază de 400 de companii. Platforma iBanFirst, care oferă acces la plăţi în peste 30 de valute, a facilitat tranzacţii internaţionale în valoare de peste 1 miliard de euro pentru clienţii săi din România.

În 2023, serviciile de hedging furnizate de iBanFirst au înregistrat o creştere de 97%, tendinţă care reflectă o conştientizare în creştere în rândul firmelor româneşti a importanţei gestionării riscurilor financiare.

Cu 13 birouri operaţionale în 10 ţări europene (Franţa, Belgia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania şi Marea Britanie), iBanFirst are un volum lunar de tranzacţii în valoare de 1,5 miliarde de euro.  

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
companii,
financiar,
servicii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.