Top BM: Cele mai profitabile companii de stat in 2008

Postat la 21 aprilie 2009 32 afişări

Profiturile inregistrate de cateva dintre companiile de stat in 2008 ar putea schimba perceptia despre modul in care sunt conduse companiile de stat. In cazul celor mai mari profituri este vorba insa despre monopoluri si/sau companii de utilitati, pe care statul a refuzat sa le privatizeze din motive strategice. Mai trebuie luat in calcul insa ca si pentru companiile de stat, ca si pentru restul economiei, 2008 a fost un an de varf.

Un alt factor ar fi si scaderea cererii, in special din partea marilor consumatori industriali, dar si o posibila scadere a pretului in conditiile unei piete concurentiale: “Primul factor de risc care incepe sa produca efecte este scaderea veniturilor obtinute din vanzarea energiei produse si comercializate”, spun reprezentantii Nuclearelectrica. Pe de o parte, in luna martie, compania a vandut curent pe OPCOM (bursa de energie) cu 172 lei/MWh, in conditiile in care anul trecut pretul mediu al energiei pe bursa a fost de 200 lei/MWh. Pe de alta parte, potrivit Transelectrica, in primele luni ale anului consumul de electricitate a scazut cu 7% fata de perioada similara a anului trecut.

Pretul scazut de productie care a asigurat anul trecut profit atat in cazul Nuclearelectrica, dar si al Hidroelectrica, a fost partial si motivul pentru profitul obtinut de complexul energetic Turceni, in crestere cu 23% fata de 2007. In cazul Turceni, motivele au fost cresterea cantitatii de energie produse (cu 15%), preturile bune de pe OPCOM si pe piata contractelor bilaterale, dar si scaderea costurilor. Cantitatea de energie produsa de companie a crescut anul trecut cu 15%, pana la 7.680 GWh. Turceni a fost anul trecut in varful profiturilor obtinute de complexurile energetice; in cazul Complexului Energetic Rovinari, 2008 a adus un profit de doar un milion de lei (300.000 de euro) din cauza constituirii de provizioane de peste 10 milioane de euro pentru cumpararea certificatelor de emisie de gaze cu efect de sera.

Profitul inregistrat de Electrica in 2008 a depasit si compania de stat care are constant cele mai mari profituri din operatiuni. Romgaz, care este si cea mai valoroasa companie de stat din Romania (cu o valoare in 2008 de 3,7 miliarde de euro, conform unei estimari a Ziarului Financiar), a atins anul trecut un profit net de 180 de milioane de euro, pe fondul cresterii pretului petrolului. Francisc Toth, directorul producatorului de gaze, spune ca in 2009 va putea aparea o usoara scadere a afacerilor din cauza scaderii productiei. “Nu este vorba de criza, iar pentru acest an previzionam acelasi consum ca anul acesta. Scaderea va veni din declinul natural al productiei”, a spus Francisc Toth intr-un interviu acordat Ziarului Financiar. Oficialul Romgaz mai spune ca scaderea consumului industrial nu va afecta livrarile Romgaz, deoarece compania poate importa mai putine gaze din Rusia si poate folosi mai multe din productia locala.

Energia - fie ca este vorba de productie sau furnizare - si aeroporturile aduc cele mai mari profituri dintre toate companiile ramase in portofoliul statului. Desi AVAS sau ministerele de resort sunt actionari majoritari si in companii din alte domenii, cu afaceri similare ca volume (TAROM sau Oltchim), cel mai mare profit net este atras de companiile care detin monopol pe anumite industrii. In aceasta categorie intra si aeroporturile din Bucuresti, in special Aeroportul International Henri Coanda, care estimeaza pentru acest an afaceri de 354 de milioane de lei (84 de milioane de euro). Atat oficialii aeroportului din Baneasa (Aurel Vlaicu), cat si ai celui din Otopeni (Henri Coanda) estimeaza cresteri de 20% ale afacerilor in acest an. Gabriel Tara, directorul Henri Coanda, spune ca se asteapta la aceasta crestere a afacerilor in conditiile unei posibile scaderi a numarului de pasageri cu 5%. Stefan Mladin, directorul aeroportului Aurel Vlaicu, crede insa ca si numarul pasagerilor va fi mai mare cu 20%, dupa cum arata datele din primele luni ale anului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-bm-cele-mai-profitabile-companii-de-stat-in-2008-4229623
4229623
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.