Top BM: Cele mai mari chirii din Bucuresti – GALERIE FOTO

Postat la 14 iulie 2009 118 afişări

Zone exclusiviste si proprietati de lux cu multe camere, suprafete generoase, gradini, finisaje moderne si, in unele cazuri, cladiri cu valoare istorica. Daca vanzarile proprietatilor imobiliare de lux merg mai slab, inchirierile pot fi o solutie. Chiria pentru o astfel de proprietate poate sa treaca si de 10.000 de euro pe luna.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca pentru o parte semnificativa dintre clientii proprietatilor de lux scoase la inchiriere vorbim de un pachet salarial care implica si asigurarea locuintei, ceea ce ar putea sa aiba consecinte negative, in contextul in care companiile multinationale au recurs la reducerea pachetelor salariale sau chiar la relocarea unora dintre manageri inapoi in tara de origine a companiei. Chiar si in acest context, Bogdan Barbulescu de la Regatta spune ca exista clienti in continuare. “Piata nu este blocata si exista si un proces de relocare de la mai scump catre mai ieftin, determinat tocmai de scaderea bugetelor de inchiriere si mai ales de rigiditatea proprietarilor.”

In ceea ce priveste dorintele celor ce cauta sa inchirieze o proprietate de lux, dincolo de cele legate de amplasare sau de suprafete, exista si cerinte specifice proprietatilor din zona medie-plus, cum ar fi mobilarea locuintei sau a bucatariei, locuri de parcare asigurate sau apropierea de mijloace de transport in comun, unitati de invatamant si centre comerciale. Dincolo de facilitatile si finisajele generale, gasim si cazuri - cum este exemplul vilei de pe pozitia a saptea a clasamentului - unde proprietatile dispun de sali de sport, sauna, spalatorie sau paza proprie, cum este cazul unei alte proprietati inchiriate de Perfect Casa.

Clasamentul releva ca nu numai vilele construite in perioada interbelica, din zonele centrale, prezinta interes pentru potentialii chiriasi. De pilda, vila din Iancu Nicolae, construita in urma cu doi ani, potrivit agentului tranzactiei, are avantajul suprafetei de teren aferent mai mare, respectiv curtea de o mie de metri patrati. Proprietatea este singura din top care nu este amplasata intr-o zona centrala sau semicentrala.

In ceea ce priveste prima jumatate a acestui an, brokerii au observat o diminuare generala a chiriilor, ceea ce a dus si la valori maxime mai reduse. Reprezentantii Neocasa estimeaza ca tendinta se va mentine pana la sfarsitul anului. Exista insa tarife similare cu cele din 2008, spre exemplu pentru un duplex in zona Floreasca, cu cinci camere si o terasa de 140 de metri patrati, oferit la o chirie lunara de 5.000 de euro. “Ce-i drept, nu putem vorbi de aceeasi piata de acum cativa ani, insa atat cererea, cat si oferta se adapteaza tendintei generale. Numarul clientilor care vizeaza inchirierea proprietatilor de lux nu s-a modificat dramatic. In schimb a avut de suferit maniera de negociere, atata vreme cat chiriasii incearca sa obtina mai mult de la proprietar, fie o chirie mai mica, fie mai multe facilitati pentru chiria negociata”, afirma la randul lor reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola, singura companie care activeaza in segmentul inchirierilor rezidentiale si care nu a trimis informatii privind tranzactiile incheiate anul trecut.

Segmentul de profil este dominat ca numar de companii imobiliare din esalonul secund, luand in calcul cifrele de afaceri. Singurele companii de consultanta imobiliara din primele cinci, dupa ultimele rezultate financiare oficiale, care sunt inca active pe segmentul inchirierilor rezidentiale sunt CBRE Eurisko si DTZ Echinox. Prima companie din piata, Colliers International, a luat decizia in urma cu mai multi ani de a inchide departamentul de inchirieri rezidentiale, concentrandu-se asupra altor sectoare cu un volum de afaceri mult mai mare - precum cel al vanzarilor de locuinte sau al inchirierii de centre comerciale.

Afacerile in segmentul de profil au sanse reale de a scadea in acest an, avand in vedere atat reducerea chiriilor din primul semestru, cat si estimarile pentru a doua jumatate a anului. “In aceasta vara este posibil sa se atinga cel mai scazut nivel, mai redus cu maxim inca 10% fata de momentul actual. Exista o limita sub care devine nerealist si neprofitabil”, considera reprezentantul Regatta. Mentinerea tendintei de scadere a chiriilor ar putea fi determinata si de oferta tot mai mare de apartamente si case finalizate care nu si-au gasit inca un cumparator, astfel incat inchirierea lor a ajuns o optiune luata in calcul de catre tot mai multi dezvoltatori. Un exemplu este proiectul de lux Oxford Gardens, dezvoltat de catre Willbrook in apropiere de Scoala Americana, proiect unde o locuinta poate fi inchiriata la un tarif de circa 3.500-4.000 de euro pe luna.

Astfel, in privinta locuintelor nou construite, va avea loc o diversificare a ofertei, care, coroborata cu scaderea chiriilor, ar putea reprezenta momentul oportun pentru doritorii unei proprietati rezidentiale de lux; este o premisa ce ii face pe agentii din domeniu sa considere ca tranzactii se vor semna in continuare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-bm-cele-mai-mari-chirii-din-bucuresti-galerie-foto-4638301
4638301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.