Top BM: Cei mai mari patroni de la mare - VIDEO

Postat la 21 iulie 2009 231 afişări

Topul celor mai mari proprietari de hoteluri de pe litoral a ramas cam neschimbat in ultimii zece ani, de la marile privatizari. Putine tranzactii au mai schimbat topul care s-a conturat atunci. Ce s-a schimbat a fost insa topul cifrelor de afaceri a hotelierilor de pe litoral, deoarece unii au investit in refacerea si marketarea hotelurilor, iar altii nu - astfel incat un numar mare de camere pe litoral nu mai garanteaza demult si afaceri mari.

Un alt mare proprietar de hoteluri de pe litoral care a inceput in urma cu doi ani reclasificarea hotelurilor din portofoliu este SIF Transilvania - THR Marea Neagra. In urma cu doua saptamani, hotelurile Cleopatra din Saturn si Bran, Brad si Bega din Eforie Nord au fost redeschise dupa investitii de 12 milioane de euro, prin care au fost reclasificate de la doua la patru stele. SIF Transilvania (SIF3) a anuntat ca in curand va trece la a doua etapa de dezvoltare a portofoliului din turism, cea de constructie de la zero a capacitatilor de cazare pe locul celor care nu au putut fi modernizate in prima faza, primul proiect fiind constructia unui hotel de 4-5 stele in Eforie Nord pe locul actualului hotel Vraja Marii.

In clasamentul celor mai mari hotelieri sunt insa si oameni de afaceri care au hoteluri doar pe litoral. Dintre acestia fac parte si Niculae si Ion Dusu din Constanta, care detin hoteluri in Mamaia si Neptun si care au semnat si cea mai recenta achizitie a unui hotel pe litoral. In luna iunie a acestui an, Nicolae si Ion Dusu au cumparat hotelul Covasna din Neptun, de la Ovidiu Tender, pentru suma de 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro). Niculae si Ion Dusu au intrat in afaceri cu producatorul de BCA Celco Constanta, iar ulterior si-au constituit un portofoliu de hoteluri pe litoral: in afara de Covasna, mai detin hotelurile Sulina, Delta, Dobrogea din Neptun si Condor din Mamaia.

In afara celor zece mari hotelieri, proprietatea pe litoral este divizata si foarte neomogena din punctul de vedere al serviciilor. Multi hotelieri din zona sunt locali sau sunt oameni de afaceri din toata tara care au cumparat sau au construit un hotel la mare fara a avea o strategie pentru turism pe termen lung.

Cu toate acestea, litoralul atrage inca turisti, Pentru acest an, ANAT estimeaza ca 1,4 milioane de turisti vor veni la mare, din care aproximativ 100.000 straini. Analistii explica venirea turistilor prin faptul ca in 2009 influenta factorilor economici asupra gradului de ocupare a hotelurilor se va resimti mai pregnant in centrele urbane si mai putin in destinatiile de vacanta. “Sezonul estival 2009 va fi cel putin la fel de de consistent ca anul trecut, avand in vedere ca in prezent numarul cererilor pentru sejururi i n statiunea Mamaia, de exemplu, a crescut cu 8-10%, comparativ cu perioada similara din 2008, iar o tendinta similara o inregistreaza toate statiunile de pe litoral”, spune Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels.

Marasoiu considera ca un factor care a contribuit la aceste majorari este si reorientarea optiunilor de calatorie ale unui anume segment de populatie care isi petrecea vacantele in strainatate, iar acum, din cauza problemelor economice, raman sa-si faca vacantele in statiuni locale. De anul trecut, Paul Marasoiu este mai implicat decat altadata in problematica litoralului local, prin faptul ca asigura managementul Golden Tulip Mamaia (hotelul cu 305 de camere care a fost preluat in martie 2008 de catre fondul de investitii Reconstruction Capital II Limited (RC2), pentru opt milioane de euro).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-bm-cei-mai-mari-patroni-de-la-mare-video-4651080
4651080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.