Top BM: Care sunt cele mai mari afaceri cu hoteluri (galerie foto)

Postat la 31 martie 2009 342 afişări

Turismul slab dezvoltat, dar si concentrarea traficului de business in Bucuresti au facut ca hotelierii cu cele mai multe camere din Romania sa nu urce prea sus in top cand vine vorba de afacerile pe care acestea le genereaza. Prin urmare, topul celor mai mari hotelieri dupa numarul de camere nu este acelasi cu topul celor care ruleaza cele mai mari afaceri din domeniu. Ba chiar dimpotriva.

Cu cele 850 de camere din Howard Johnson si Ramada Convention Center, Gabriel Popoviciu a devenit al doilea hotelier de pe piata capitalei (calculat la numarul de camere). Privind din acest punct de vedere, pe primul loc se afla fratii Ionut si Robert Negoita, care detin in cele patru hoteluri aproape 2.000 de camere. Estimarea lui Ionut Negoita (care a ramas la conducerea afacerilor dupa ce fratele sau a intrat in politica) pentru cifra de afaceri din 2008 a fost initial de 30 de milioane de euro, insa anul s-a incheiat pana la urma cu 27 de milioane de euro. “De vina au fost ultimele trei luni ale anului, care au atins in special veniturile hotelului-emblema al grupului, Rin Grand”, dupa cum spune omul de afaceri.

Deschis la inceputul lui 2008, cel mai mare hotel din Romania si din estul Europei, Rin Grand, a adus pe piata 1.500 de camere in urma unei investitii de 60 de milioane de euro. Hotelul a avut un grad de ocupare de 25-27% si a atras venituri de 15 milioane de euro, in loc de 17 - cum era estimarea initiala. Ionut Negoita admite ca nu poate vorbi de profit net in aceasta perioada, Rin Grand avand in 2008 doar profit operational, de 6 milioane de euro. Spre diferenta de celelalte hoteluri ale grupului, unde majoritatea veniturilor vin din cazare, in cazul Rin Grand cazarea aduce 45% din afaceri: “Cel mai bine aici merg conferintele, care includ atat inchirierea salilor, dar si catering si alte servicii”, spune omul de afaceri, care a dimensionat salile de conferinta pe masura hotelului (in Rin Grand sunt 42 de sali, dintre care una are capacitate pentru 1.000 de persoane). Pentru 2009, Ionut Negoita are doua variante privind cifra de afaceri a hotelurilor din cadrul Rin: “ori va creste cu 5-10%, ori in cel mai rau caz va stagna la 27 de milioane de euro, ca in 2008”.

Din topul celor mai mari afaceri hoteliere lipseste grupul European Drinks, controlat de fratii Ioan si Viorel Micula, care a devenit la privatizarea din 2002 proprietarul a 2.905 camere pe litoral (noua in Neptun-Olimp si trei in Mamaia). Pana acum, proprietarii nu au facut investitii in hoteluri si le-au lasat la categoria de doua stele (unul dintre ele fiind intre timp declasificat la o stea) si nici nu vor sa vorbeasca despre cifra de afaceri pe care acestea o genereaza. Conform estimarilor pietei, cele 2.905 came re de pe litoral au rulat in 2007 afaceri de aproximativ patru milioane de euro, in conditiile in care nu au functionat la intreaga capacitate. Cand sunt intrebati despre ce au de gand cu aceste hoteluri, fratii Micula raspund ca “achizitiile de pe litoral au fost o investitie pe termen lung”.

Singurele afaceri din turism in care au investit recent bani fratii Micula sunt hotelul de la Stana de Vale (Iadolina) si vilele Izvorul Minunilor. Renovarea hotelurilor European Drinks de pe litoral a fost disputata cativa ani cu SIF Transilvania, actionar cu 40% in cele noua hoteluri de la Neptun-Olimp. Disputa a durat pana in octombrie 2006, cand grupul bihorean a decis sa cumpere tot pachetul de la societatea de investitii, fara a incepe insa renovarile. SIF Transilvania a mai vandut in perioada 2006-2007 si alte active, printre care participatia de 39% din Banat Estival Olimp, apoi pe cea de la hotelul Balea Estival Neptun, dar si pachetul majoritar de la hotelul Neptun din Olimp catre Grand Plaza Hotel SA (controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu).

In ce priveste actiunile de la hotelurile European Drinks, SIF Transilvania ar fi preferat un schimb de actiuni prin care sa ramana proprietar majoritar la o parte din cele noua hoteluri, dar fratii Micula nu au fost de acord. Astfel, SIF Transilvania si-a continuat investitiile in hotelurile sale de la Baile Felix si din Brasov. SIF Transivania detine actiuni in 49 de companii din domeniul turismului, acestea reprezentand 26% din portofoliul societatii de investitii. Investitia cea mai importanta a SIF Transilvania in acest domeniu a fost reclasificarea hotelului Aro din Brasov, care a devenit astfel primul hotel de cinci stele din provincie. Desi anul 2009 se anunta complicat si neprofitabil pentru hotelieri, topul acesta refacut in 2010 ar putea arata diferit in special prin intrarea in operare a hotelurilor in care s-a investit in 2008. Si care nu au fost putine.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Hoteluri,
afaceri,
top,
turism,
hotelieri
/topurile-business-magazin/top-bm-care-sunt-cele-mai-mari-afaceri-cu-hoteluri-galerie-foto-4120963
4120963
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.