Cele mai mari tranzactii din internetul romanesc

Postat la 24 noiembrie 2009 49 afişări

Putin peste 30 de milioane de euro. Atat a fost valoarea celor mai mari tranzactii din internetul romanesc realizate in ultimii cativa ani. O suma infima prin comparatie cu alte domenii, unde numai pentru o companie se platesc atatia bani, dar enorma pentru .ro.

Tot anul acesta au fost incheiate alte doua dintre cele mai importante tranzactii. La inceputul lunii noiembrie, Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila au vandut fiecare participatia de 25% detinuta in firma Visual Soft, care opera cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata. Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume, cu sediul in Africa de Sud, a platit in total 4,7 de milioane de euro pentru Autovit.ro, prin intermediul subsidiarei MIH Allegro BV. Iar in urma cu doua saptamani, fondul de investitii 3TS Cisco Growth a platit 2 milioane de euro pentru un sfert din actiunile InternetCorp, companie care detine mai multe site-uri de stiri, din domeniul financiar si pentru femei, dupa aproape un an de negocieri.

"In mod evident, internetul romanesc nu este ocolit in totalitate de investitori, dar sumele sunt mai mici fata de tranzactiile realizate anii trecuti", spune Fusu, facand referire, spre exemplu, la investitia de 10 milioane de euro facuta in urma cu doi ani de Tiger Global Management in internetul romanesc. Aproximativ 60% din suma a platit-o fondul american de investitii pentru o participatie minoritara la Neogen, compania care detine site-ul de recrutare online BestJobs, restul de 4,2 de milioane de euro fiind investite in 30% din competitorul eJobs. "Intr-o perioada de criza insa, se poate dovedi mult mai ieftin sa investesti in companii online si sa acaparezi cota de piata decat intr-o perioada normala", este de parere Sergiu Biris, fondatorul site-ului de continut video Trilulilu, care a atras investitii totale de la omul de afaceri Alexis Bonte si de la un grup de investitori francezi de peste 1,1 de milioane de euro, in doua runde, in schimbul a 51% din actiuni. Acelasi Bonte s-a aflat si in spatele celor doua runde de finantare de 2,75 de milioane de euro obtinute de simulatorul politic, economic si militar eRepublik.

Dincolo de aceste cateva exemple, tranzactii in online-ul romanesc au fost destule, dar sumele implicate depasesc cu greu cateva milioane de euro. Vorbim de blogul Monden.info, cumparat anul trecut de Orlando Nicoara, directorul MediaPro Interactiv, pentru o suma estimata intre 30.000 si 50.000 de euro, de magazinul Ghelir.ro, care vinde un singur produs pe zi, achizitionat la inceputul acestui an de Kelion Online Management, compania care opereaza MarketOnline. Sunt de mentionat si achizitiile facute in comertul online de omul de afaceri Marius Ghenea ñ 24PC.ro, ShopIT.ro si PCGarage.ro, sau investitia personala de 10.000 de euro a lui Fusu in reteaua sociala Zumzi.ro, dedicata cumparaturilor. Totodata, antreprenorul a anuntat la inceputul anului ca Neogen are disponibil un milion de euro pentru achizitii, dar pana acum nu s-a facut nicio investitie. "Tot ce-a fost mai bun s-a cumparat deja", reflecteaza Calin Fusu, facand referire la Okazii.ro, Autovit sau Trilulilu. "In rest, pe de-o parte nu prea mai sunt alte proiecte de anvergura in care sa investim, iar pe de alta parte, sa finantam proiecte mici nu se justifica pentru Neogen", continua el.

Pe proiectele aflate la inceput s-a concentrat mai degraba SeedMoney, un soi de fond de investitii dedicat exclusiv afacerilor online romanesti. Dar dupa implicarea financiara cu sume de cel mult 50.000 de euro in site-uri precum CaptainGo.ro, 2Parale.ro, Zazazoo.ro, Strada32.ro, iar ulterior in platforma online pentru aplicatii colaborative TWIP (Team Work Interactive Platform), chiar si in cazul SeedMoney par sa fi inghetat finantarile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/cele-mai-mari-tranzactii-din-internetul-romanesc-5121518
5121518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.