Wall Street de India

Postat la 07 septembrie 2008 23 afişări

Pierderile Wall Street-ului devin rapid castigurile Indiei. Dupa ce au externalizat in India o mare parte din munca de back-office, bancile exporta locuri de munca mai complexe spre orase mai putin costisitoare decat New Yorkul, Londra si Hong Kongul, fie la propriile sucursale, fie la terti.

Wall Street de India

Externalizarea e mai probabil sa vina din partea bancilor de investitii si a diviziilor de tranzactionare ale firmelor de pe Wall Street, mai degraba decat dinspre partea vanzarilor, care furnizeaza rapoarte de analiza despre companii si industrii, a precizat Andy Kessler, un fost analist care a scris cateva carti despre Wall Street. “Este un volum enorm de munca de jos, care a fost realizat pana acum de absolventi de MBA de la Wharton cu salarii de 250.000 de dolari pe an”, a explicat Kessler. “O parte din aceasta munca este natural sa fie externalizata. Acestea sunt slujbe medii - nu de backoffice, dar totusi nu sunt oamenii care stau in primul rand”, a adaugat el.

Dupa cercetare, urmatorul val s-ar putea sa includa posturi mai sofisticate, precum crearea de produse derivate, modele de tranzactionare cantitative si chiar posturi de vanzari direct legate de ringul de tranzactionare. Sustinatorii schimbarii spun ca imbratisarea prudenta a acestui tip de activitate de catre Wall Street ar putea sa fie inceputul unei transformari importante in modul de organizare a bancilor de investitii, intreg personalul, cu exceptia celor implicati in tranzactii de top, a celor care lucreaza direct cu clientii si a managementului bancii, fiind relocat definitiv in zone mai ieftine ca India, Filipine sau Europa de Est.

Pe viitor, le place sa glumeasca executivilor din India, singura functie a bancherilor bine platiti din New York si Londra va fi sa intampine clientii si sa dea mana cu ei atunci cand afacerile sunt incheiate. “Wall Street-ul trebuie sa priveasca lumea cu alti ochi”, spune Manoj Jain, presedintele Pipal Research, o fi rma cu 400 de angajati si birouri in Chicago, Delhi si Gurgaon. Mutarea slujbelor cu valoare ridicata in afara oraselor costisitoare “nu mai este doar o ipoteza”, adauga el. Pipal are “mai multa treaba decat poate face” in acest moment, pentru ca vizeaza si alti clienti in afara de bancile din Statele Unite, precum firme de management de investitii si companii fi nanciare din Europa.

Ca si analistii de la cele mai multe companii de outsourcing de cercetare, armata de contabili de la Pipal nu fac recomandari si de obicei nu isi pun numele pe studiul pe care il scriu. In schimb, ei lucreaza cu banca de top sau cu analistul de la fondul de investitii pentru cercetare. Mutarea permanenta a posturilor din banci din New York sau Londra e un subiect delicat pe Wall Street. Multe banci de investitii, inclusiv Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merrill Lynch si Citigroup nu au permis directorilor lor sa discute subiectul. Ofiterii de presa ai multor banci au cerut sa nu fie citati sau s-au zbatut sa obtina formulari intortocheate.

De exemplu, un purtator de cuvant a spus ca operatiunile de suport ale bancii sale, in crestere rapida in India, nu sunt o activitate externalizata, ci un “centru de excelenta”; un altul sustine ca marile reduceri de costuri din cadrul birourilor din New York si Londra ale bancii sale au fost de fapt “re-aranjamente” si prin urmare banca sa nu ar trebui inclusa intr-un asemenea articol. “O parte dintre aceste atitudini sunt de auto-aparare”, spune Octavio Marenzi, directorul executiv al Celent, despre insistenta de a pastra tacerea. “Cu alte cuvinte, daca eu recunosc ca analistii de cercetare pot fi transferati in India, inseamna ca si eu as putea pati la fel.” Marenzi mai spune ca “fi rmele mai dezvoltate” vor putea sa foloseasca diferentele de costuri si rezervele de talent din India si, pe viitor, din China, in avantajul lor.

Cateva banci au imbratisat deschis externalizarile. Credit Suisse are 6.500 de angajati in intreaga lume, care lucreaza in zone mai ieftine ca India, Polonia si Singapore. Dintre acestia, 500 au posturi de inalta responsabilitate. “Avem oameni care ajuta la realizarea tranzactiilor, colectarea de date, la construirea modelelor financiare, la scrierea studiilor si realizarea scenariilor de analiza”, spune Vineet Nagrani, director de externalizare a activitatilor informationale la banca. Banca are echipe mici care lucreaza in cercetare specializata pentru instrumentele financiare cu venit fix, cercetare de credit si in domeniul pietei valutare, “si toate echipele vor creste”, spune Nagrani. Credit Suisse isi va dubla de asemenea in urmatoarele 12 luni numarul de bancheri de investitii si bancheri privati din India care lucreaza cu clientii locali.

Iar clientii bancii par multumiti pana acum. Atat timp cat clientii primesc un produs de calitate si pot vorbi cu analistul lor preferat, nu le pasa daca munca de jos este facuta in New York sau India, spune Power. Companiile catre care se externalizeaza activitatile se confrunta cu doua obstacole in castigarea acestor contracte, spune N. Chandrasekaran, director operational la Tata Consultancy Services. In primul rand, bancile trebuie sa aiba incredere ca firmele partenere sunt capabile sa faca treaba. In al doilea rand, trebuie sa decida daca vor sa transfere activitati din banca sau nu.

Pentru a rezolva prima problema, Tata foloseste programe pilot cu clientii sai. Tata va deschide un nou birou in Cincinnati, Ohio, unde va angaja 1.000 de oameni in urmatorii trei ani, pentru a oferi companiei o prezenta americana. In afara de expansiunea in afara Indiei, acesti experti in externalizare aduc chinezi, vorbitori de limba araba si chiar si pe aceia pe care ii inlocuiesc: absolventi de scoli de afaceri din America. Daniel Peng, care va absolvi anul viitor Colegiul Dartmouth din New Hampshire, lucreaza ca practicant in cadrul departamentului de cercetare al Copal Partners pe timpul verii. “M-am gandit ca ar fi o experienta buna in pietele emergente”, a spus el. In realitate, Peng inca spera la o slujba de moda veche pe Wall Street cand va absolvi. New Yorkul ar fi “ideal”, spune el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
NY Times,
investitii,
outsourcing,
India
/special/wall-street-de-india-3140127
3140127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.