Viva Zapatero

Postat la 01 septembrie 2009 26 afişări

Un premier carismatic, vizionar, plin de grija cu privire la drepturile muncitorilor si ale celor defavorizati. Un lider politic populist, care de la venirea la putere nu a reusit sa puna in practica mai nimic din promisiunile de reformare a economiei si nu are o solutie viabila pentru scoaterea tarii din criza. Ambii poarta acelasi nume: José Luís Zapatero, primul-ministru spaniol.

Cand bula imobiliara s-a spart si recesiunea globala a lovit, Spania a resimtit socul mai rapid decat vecinii ei. Patru milioane de oameni sunt someri. Jumatate dintre ei primesc asistenta financiara din partea guvernului. Cu toata cresterea ei, tara inca sufera la rata productivitatii si la costurile cu forta de munca. In interviu, Zapatero a recunoscut ca majoritatea locurilor de munca au fost pierdute in sectorul constructiilor. Ca sa le pastreze, guvernul a introdus un plan de stimulare a infrastructurii in valoare de 15 mld. dolari.

O alta chestiune spinoasa este cea privitoare la sistemul de munca dual al Spaniei. Cu tot discursul protectionist la adresa drepturilor muncitorilor pe care il enunta Zapatero, muncitorii spanioli cu contracte pe perioada nedeterminata beneficiaza de mult mai multa protectie decat cei cu contracte de munca temporare, care constituie si majoritatea somerilor. “Protectia muncitorilor variaza, asta e drept”, spune Zapatero. “Inca mai lucram la acest aspect. Trebuie sa crestem numarul de angajati cu contracte cu norma partiala, trebuie sa facem piata muncii mai flexibila din acest punct de vedere.” El sustine ca guvernul “face progrese”, dar ca “inca mai avem destul drum de parcurs”.

Discutiile dintre guvern, sindicate si liderii comunitatii de afaceri au esuat recent, dupa ce guvernul a refuzat cererile sectorului constructiilor privind reducerea contributiilor la sistemul de asigurari sociale si reducerea costurilor cu concedierea sau trecerea in somaj a muncitorilor. In actualul sistem, ca sa renunte la angajati, companiile spaniole trebuie sa le plateasca acestora un salariu de 30-45 de zile pentru fiecare an lucrat. Companiile au incercat fara succes sa convinga guvernul sa reduca acest interval la doar 20 de zile. Zapatero insista ca nu va incerca sa le inlesneasca angajatorilor concedierea oamenilor. “Spania democratica a secolului XXI nu este o tara care sa faca nici macar un singur pas inapoi in termenii drepturilor pe care le-am cucerit”, spune el.

“Cand vad un muncitor, eu vad un cetatean.” Dar Lorenzo Amor, liderul federatiei nationale a muncitorilor cu contracte pe perioada determinata, spune ca firmele medii si mici, care sunt circa 90% din totalul companiilor din Spania, se sufoca din cauza regulilor inflexibile de pe piata muncii. “In aceasta tara avem peste un milion de gospodarii unde niciun membru al familiei nu are serviciu”, replica Amor. “Intrebati-i pe cei din aceste gospodarii daca ar prefera un contract de munca de natura sa le ofere salariul pentru 20 de zile la fiecare an lucrat, in momentul trecerii in somaj. Toti vor spune ca da, toti vor sa munceasca.” Analistii politici si economici recunosc ca era putin probabil ca Zapatero, un socialist fervent, sa se apuce de reformele structurale dure pe care predecesorul sau de dreapta, José Maria Aznar, nu a reusit sa le impuna cand economia mergea la turatie maxima.

Zapatero spune ca guvernul ar putea sa-si finanteze initiativele prin recursul la mai multe credite. “Eu cred ca ar trebui sa invatam lectiile Marii Crize. Cand o economie intra intr-o recesiune abrupta, singurul mod de a iesi de acolo este un impuls masiv din partea sectorului public”, spune el. Deocamdata, Zapatero are inca spatiu de refugiu din fata crizei. Spania, care odinioara il avea doar pe Julio Iglesias drept cea mai cunoscuta figura la nivel mondial, continua sa straluceasca in tenis, ciclism, gastronomie si chiar baschet, un fapt pe care premierul l-a amintit cu o placere nedisimulata. Si cu aceasta, interviul cu Zapatero s-a incheiat, pentru ca premierul trebuia sa-l primeasca pe Alberto Contador, care venea dupa a doua victorie in Turul Frantei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
new york times,
politica,
populist,
reformare,
/special/viva-zapatero-4833289
4833289
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.