Ucraina: Ce urmeaza dupa portocaliu?

Postat la 08 decembrie 2009 45 afişări

La cinci ani dupa revolutia portocalie care a detronat conducerea autoritara pro-moscovita a Ucrainei, liderii reformatori se gasesc in tabere opuse, in timp ce electoratul este deziluzionat de nesfarsitele sicane politice si de neimplinirile economice.

Dar voturile "pentru niciunul dintre cei mentionati" sunt mult mai numeroase cand respondentii sunt intrebati despre turul al doilea al alegerilor de anul acesta. 18% dintre ei afirma ca nu vor vota nici cu Ianukovici, nici cu Timosenko. Chiar daca jumatate dintre acestia vor sta in cele din urma acasa sau se vor decide pentru unul dintre candidati, totusi pana la 10% dintre ucraineni ar putea sa nu voteze pentru niciunul dintre cei de mai sus, avertizeaza Antipovici. "Asta ar crea un precedent", spune el. Votul de protest, in acest caz, s-ar putea dovedi decisiv. Cifrele actuale arata ca 40% dintre votanti l-ar sprijini pe Ianukovici in al doilea tur si 30% ar sprijini-o pe Timosenko, arata Antipovici. Desi Timosenko va strange mai multe voturi "portocalii" de la candidatii cu platforme similare - printre ei Iuscenko - nu este clar daca vechea coalitie o va sprijini atunci cand va avea mai mare nevoie. Sau ce se va intampla daca rezultatele vor fi puse sub semnul intrebarii. "Un lucru e cert: nu se va repeta revolutia", declara Antipovici. "Oamenii nu mai ies in strada pentru un politician. Pur si simplu n-o mai fac".

Pe acest fundal si-a inceput Protivsih (63 de ani) exotica sa campanie. In cele cateva aparitii publice, el s-a tinut foarte aproape de sloganul sau simplist, explicand ca nu se circumscrie vreunei ideologii anume ("Alegeti-ma, voi explica totul dupa", a fost comentariul lui). In fata speculatiilor ca a fost trimis in cursa ca sa saboteze un alt candidat, replica lui e ca fondurile de campanie provin de la "prietenii mei care sunt raspanditi in toata lumea, prieteni bogati, rudele mele si consatenii mei". Cele mai multe intrebari au drept subiect numele lui. "Am luat aceasta decizie cu sase luni in urma, pentru ca am ajuns la capatul rabdarii", spune el intr-un interviu telefonic. "Imi asum responsabilitatea. Sunt curajos, sunt independent. Mi-am schimbat numele ca sa exprim vointa oamenilor ñ multi, foarte multi din Ucraina - care sunt impotriva tuturor celorlalti".

Andrei Mikitin, jurnalist din Ivano-Frankivsk, orasul natal al lui Protivsih, spune ca campania "Impotriva tuturor" a provocat mai mult rasete acasa. Daca se va ajunge pana acolo, crede el, oricat de dezamagiti ar fi ucrainenii de vest de conducerea portocalie, ei vor merge sigur la vot atrasi de imboldul de a vota impotriva lui Ianukovici, fie si doar pentru ca fostul prim-ministru este sprijinit de Moscova.

"Trebuie sa-i intelegeti pe oamenii de aici", spune Mikitin, redactor-sef al ziarului Ucraina Occidentala. "Oamenii nu mai au nevoie de solutii <Impotriva tuturor>. Au nevoie de o solutie <Impotriva Rusiei> sau de una <Impotriva lui Putin>. Eu asa l-as fi sfatuit sa-si schimbe numele, daca m-ar fi intrebat".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ucraina-ce-urmeaza-dupa-portocaliu-5154869
5154869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.