TURISM: Jurnalul de vacanta

Postat la 13 decembrie 2007 1 afişăre

Iarna, o excursie la schi intr-un chalet luxos aflat la baza partiei din Aspen, primavara, un weekend in centrul Florentei intr-o vila-opera de arta de secol 15, vacanta de vara, in proprietatea din Africa de Sud cu plaja privata, iar aniversarea casatoriei, toamna, in apartamentul personal de pe Champs Elysées – asa s-ar putea rezuma jurnalul de calatorie al unui membru dintr-un club exclusivist cu „proprietate fractionara”.

O alta proprietate spectaculoasa este Castello di Casole din Toscana, un club de circa 2.000 de hectare. Vilele din piatra, vechi de sute de ani, sunt restaurate si mobilate in stil italian. O vila se vinde la pretul de 2,8 milioane de lire sterline, iar pretul variaza intre 213.000 de lire si 399.000 de lire sterline pentru a detine o zecime din proprietate (plus taxe anuale cuprinse intre 5.750 de lire si 8.120 de lire).

Pe domeniu, printre plantatiile de maslini si podgorii, exista un hotel boutique cu restaurant si spa, masini cu sofer, piscine, un centru de fitness si o spa, piste de biciclete, calarie, bucatari personali, scoli de gatit, excursii la Siena, Florenta si alte localitati din peisajul toscan. Un alt dezvoltator important este Keith Stewart, nascut in Marea Britanie si crescut in Zimbabwe, care a conceput Pezula Private Estate in partea de est a uneia dintre cele mai in voga statiuni din Africa de Sud, Knysna. Stewart a achizitionat 612 hectare din ceea ce ar putea fi ultimul lot de pamånt pe care se vor putea construi case cu vedere la mare (se pregatesc legi care sa interzica astfel de constructii).

Locul este inconjurat de mare pe o parte si padure din rezervatia naturala Sinclair pe cealalta. Stewart si-a propus sa construiasca pe numai 15% din pamånt lasånd pe restul vegetatie naturala. Pe aceasta suprafata vor fi ridicate 255 de case, iar o parte au fost achizitionate de celebritati precum Roger Federer. Dezvoltatorul a conceput, in acelasi loc, si Pezula Private Resort and Residence Club, unde 70 de oameni au platit 100.000 de dolari pentru o parte din cele cinci vile (s-au våndut in opt saptamåni).

Inspirat de succesul pe care l-a avut cu proprietatea din Africa, Stewart se pregateste sa repete modelul pentru o insula din Seychelles. Vor fi construite 10 vile care pot fi impartite de mai multi proprietari, iar pachetul include, pe långa dreptul de a locui in vila, acces la iahturi, centre pentru copii, terenuri de tenis, spa, sala de fitness si piscina. Pe de alta parte, pe piata din Statele Unite, afectata de falimentul Tanner & Haley, au apa rut cluburi de lux care desi aparent functi oneaza dupa principiul proprietatii fractionare, intre cele doua concepte exista o diferenta importanta: membrii nu sunt si coproprietari, ci doar cumpara dreptul de a folosi, timp de cåteva saptamåni pe an, o anumita proprietate detinuta in totalitate de club.

Exclusive Resorts, o companie condusa de cofondatorul AOL, Steve Case, este cel mai mare jucator de pe acest segment. Exclusive Resorts a crescut cu 50% in ultimele 12 luni, de la 2.000 la 3.000 de membri, conform presedintelui companiei, Donn Davis, si se pare ca are deja o lista de asteptare de peste 100 de persoane. Lucrurile functioneaza astfel: un membru plateste taxa initiala de cåteva sute de mii de dolari, plus o taxa anuala care variaza intre 15.000 si 35.000 de dolari. In schimb, are acces la cele 300 de proprietati din 34 de destinatii din toata lumea.

La Exclusive Resorts, un depozit de 239.000 de dolari plus 14.000 de dolari anual inseamna o vacanta de 15 zile pe an, iar un depozit de 459.000 de dolari plus 35.000 de dolari pe an garanteaza 45 de zile. Membrii care renunta la club primesc inapoi 80% din taxa initiala. Compania functioneaza dupa un model diferit de cel aplicat de Tanner and Haley. Daca Tanner & Haley opera cu proprietati inchiriate, Exclusive Resorts detine majoritatea caselor, ceea ce da companiei suficiente active pentru a garanta depozitele membrilor. In plus, membrii clubului nu intra in posesia unei parti din proprietate, precum se intåmpla in cazul unui model de time-share, ci cumpara un pachet asemanator cu cel oferit de un country club.

Davis, presedintele Exclusive Resorts, spune ca cea mai mare provocare pentru club este sa faca fata cererii din sezonul de vårf, mai ales in cazul proprietatilor de schi, iar echipa de vånzari clarifica de la inceput care sunt limitele. Pentru a dirija cererea departe de sezonul de vårf, Exclusive Resorts ofera proprietati similare, precum Deer Valley, Utah, si incearca sa vånda oportunitati de vacanta unice tot timpul anului. De exemplu, in afara sezonului vinde pachete ce includ cursuri de gastronomie cu chefi personali in Toscana si are un meniu numit „Once in a lifetime” (Odata in viata) care contine croaziere exclusiviste pe Mediterana sau tururi la månastirile budiste din Bhutan.

Dale Sorensen a intrat in club in urma cu doi ani si spune ca functioneaza foarte bine in cazul celor care calatoresc cu familii si de fiecare data viziteaza locuri noi. „De fapt, toate destinatiile, cu exceptia celor din orasele mari, sunt case cu patru sau cinci dormitoare, perfecte pentru o vacanta de familie”, spune Sorensen, care detine propria afacere in imobiliare si a analizat cu atentie situatia financiara a clubului inainte sa se inscrie. El spune ca, pentru a avea acces la o anumita locatie in vårf de sezon, trebuie sa planifici din timp vacanta. Taxele, spune el, sunt un chilipir in comparatie cu cheltuielile pe care le pre supune o vacanta in care esti nevoit sa inchiriezi o vila sau mai multe camere la un hotel de lux.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pretul luxului,
turism,
vacante,
florenta,
aspen
/special/turism-jurnalul-de-vacanta-2304873
2304873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.