Trambitele apocalipsei economice suna peste Occident

Autor: Landon Thomas Jr. Postat la 14 septembrie 2010 53 afişări

Intrebarea esentiala care dezbina economistii zilele acestea este daca guvernele occidentale ar trebui sa cheltuiasca mai mult ca sa evite un potential nou val al recesiunii sau, dimpotriva, sa se restranga, ca sa-si tina sub control deficitele in crestere si sa recapete increderea investitorilor.

Pal scrie buletinul The Global Macro Investor dintr-un sat de vacanta din Valencia, Spania. El spune ca acum cererea este atat de mare, incat isi permite luxul de a oferi costisitoarele sale abona-mente doar clientilor pe care ii considera suficient de sofisticati ca sa le inteleaga sau celor recoman-dati de oameni de incredere. Ceilalti trebuie sa stea pe o lista de asteptare, afirma Pal, fara sa ofere insa detalii despre lungimea acestei liste.

El estimeaza ca 30% din clientela lui - care numara fonduri de investitii si de pensii, guverne si traderi angajati la banci - consta in companii ale familiilor bogate care au active de peste 200 de milioane de dolari. "Ei sunt de departe cei mai tematori dintre clientii mei, pentru ca investesc pe ter-men lung - or, pe termen lung se vede acum o incertitudine mai mare decat oricand", explica Pal.

Potrivit TrimTabs, un centralizator de fonduri, fondurile de investitii cu grad ridicat de risc au retras in aprilie 3,5 miliarde de dolari de pe piete, iar consultantii din industrie spun ca multe fonduri - care in iulie se pregateau pentru un alt torent de vesti proaste - au fost luate prin surprindere cand bursele si-au re-venit. "Vreau sa vad si eu studiul acela care-mi spune cat de mari vor fi profiturile Intel, ca eu inca nu l-am vazut!", spune Jabre ironic, referindu-se la lipsa capacitatii de a vedea corect a analistilor prevesti-tori de rele.

De fapt, daca investitorii ar fi urmat sfaturile lui Edwards sau Pal in ultimele luni in care cotatiile si-au revenit, ei ar fi pierdut bani seriosi, dupa cum recunosc ambii. Edwards a sfatuit clientii sa-si sub-dimensioneze investitiile in toate categoriile de actiuni, iar Pal pariaza impotriva pietei de capital din SUA, dar si pe scaderea euro.

Traseul gresit al lui Pal a inceput cand, dupa ce in 2007 a inceput sa parieze pe caderea pietelor si a cules roadele in 2008, a fost luat prin surprindere de puternica redresare care a inceput in martie 2009. Pana in prezent, portofoliul lui a pierdut 96% la un pariu pe scaderea bursei indiene, 68% la un pariu pe scaderea bursei chinezesti H si 68% pe fondul mutual american Franklin Templeton. Pana in 2009, insa, el spune ca a avut o crestere a portofoliului de 700%.

In traditia marilor investitori cu capital de risc, ca George Soros si Julian H. Robertson Jr., lui Pal - care a lucrat ultima data ca manager de portofoliu la GLG, un fond speculativ din Londra - ii place sa ia o tema care ar putea dura ani de zile pana sa se concretizeze si apoi sa-i dea inainte cu ea. Mai exact, marele lui pariu e ca economia americana nu doar ca va intra intr-o recesiune in "W", dar si ca aceasta va fi mult mai rea decat orice isi poate aminti oricine care e mai tanar de 70 de ani.

El se bazeaza pe o redresare slaba a cheltuielilor de consum si industriale fata de prabusirea din 2008, sugerand ca populatia si companiile vor ramane refractare la ideea de a se imprumuta si de a cheltui. "Niciodata pana acum nu am mai intrat intr-o recesiune cu somaj de 10%", a scris el in rapor-tul pe luna august. "Iar daca ne gandim ca o recesiune creste in medie somajul cu 3-5%, am putea sa avem in SUA un somaj de 15%, ceea e stupefiant."

Cat despre posibilitatea ca bancile centrale sa-si poata salva economiile cu noi injectii de lichiditati pe piata, atat Pal, cat si Edwards sunt sceptici. Ambii sustin ca nu exista dovezi cum ca fondurile pompate de Rezerva Federala, de Banca Centrala Europeana sau de Banca Angliei ar fi dus pana acum la o crestere a cererii pentru credite.

Se poate sa fie asa. Dar Ed Yardeni, strateg independent din Statele Unite, recunoscut pentru viziunile sale profund optimiste, spune ca ar fi o greseala sa pariezi impotriva dovezilor reprezentate de solidele profituri corporatiste, pe care el le vede ca semne si premise ale unei iesiri globale din recesiune. "In ciuda tuturor interpretarilor negativiste, suntem martorii uneia dintre cele mai bune re-dresari a corporatiilor dupa criza din istorie", explica el. Sefilor marilor companii "li se ofera mereu aceeasi dieta de analize pesimiste, dar in loc sa inchida, ei isi cresc profiturile si isi extind operatiunile".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/trambitele-apocalipsei-economice-suna-peste-occident-7183100
7183100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.