Tinta: Oligarhii lui Putin

Postat la 01 octombrie 2008 20 afişări

In timp ce razboiul Rusiei cu Georgia ameninta sa se transforme intr-un conflict mai rece si mai de lunga durata cu Occidentul, ambitiile globale ale unora dintre controversatii miliardari rusi cu legaturi in lumea politica ar putea sa sufere un recul.

De ani de zile, aceste legaturi intre stat si oligarhi au fost trecute cu vederea de investitori. Dar izbucnirea razboiului, venind pe fondul unui conflict dintre compania petroliera BP si partenerii sai rusi din grupul TNK, sugereaza ca in viitor acest gen de apropieri dintre marile companii si oamenii cu functie in stat din Rusia nu vor mai fi tratate cu atata usurinta. “Primele de risc ar trebui aplicate pe scara mai larga in Rusia”, considera John-Paul Smith, un strateg pentru Rusia si Europa Centrala la Pictet, o companie elvetiana de management al activelor. “Nu esti niciodata sigur unde se termina afacerile private si unde incep cele ale statului.”

 

Pentru moment, exista putine sanse ca Deripaska sau Abramovici sa fie afectati in vreun fel. Amploarea si orientarea afacerilor lui Deripaska si Abramovici ar trebui sa fie suficiente ca sa-i protejeze de orice fel de sabotaj din partea investitorilor. Abramovici si Deripaska si-au construit puternice legaturi personale si de afaceri cu Occidentul. Deripaska, spre exemplu, s-a bazat pe consilierea financiara a lui Nathaniel Rothschild, cel ce va deveni al cincilea baron Rothschild. De asemenea, el este si partener de investitii in cateva proiecte cu Peter Munk, presedinte si fondator al Barrick Gold, cea mai mare companie de minerit de aur din lume.

 

“Faptul ca este un apropiat al lui Putin nu este nici un atu, nici un dezavantaj”, apreciaza Munk, care face parte din consiliul de supraveghere al Rusal. “Eu il judec dupa comportamentul lui si increderea mea in el este completa.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
international,
Rusia,
Georgia,
conflict,
politica
/special/tinta-oligarhii-lui-putin-3249068
3249068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.