„Terminatorii“ de joburi atacă Wall Street-ul

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 martie 2016 406 afişări

Roboţii au cucerit deja internetul. De pe Youtube, umanoidul Atlas, o realizare a Boston Dynamics, surprinde şi înspăimântă prin naturaleţe şi prin stoicismul cu care suportă răutăţile creatorilor săi. "Pisica sălbatică“ este întruchiparea forţei robotice brute, inumane, un monstru pe patru picioare. Roboţii sunt aici! Numai de n-ar fi răzbunători. Însă agresivi sunt, şi puşi pe cuceriri. Pe Wall Street au înlocuit deja sute de analişti financiari. Daniel nadler îi cunoaşte bine. Lucrează cu unul dintre ei. Este creaţia sa.

„Terminatorii“ de joburi atacă Wall Street-ul

Potrivit studiului Oxford şi a unor cercetări ulterioare, perspectivele de pe piaţa muncii variază semnificativ în funcţie de industrie. Spre exemplu, în sănătate, unde interacţiunea umană este vitală, automatizarea ameninţă mai puţine locuri de muncă decât în general. Şoferii de taxi şi de camion au însă o perspectivă sumbră, avînd în vedere progresele facute cu maşinile care se conduc singure.

În rândul profesiilor mai bine plătite, cercetătorii de la Oxford au luat în considerare programe de contabilitate care pot analiza şi sorta documente juridice, făcând astfel o muncă pentru care chiar şi avocaţii bine plătiţi consumă ore bune.

Jurnaliştii sunt ameninţaţi de start-up-uri precum Automated Insights, care deja face automat ştiri privind meciurile de baschet.

Însă de departe se remarcă sectorul financiar. Deoarece acesta se bazează foarte mult pe procesarea informaţiei, analiza sugerează că aici automatizarea ameninţă mai multe locuri de muncă pentru care este nevoie de calificare mai mult decât oriunde în altă industrie, circa 54% din total. Studiul Oxford a fost întâmpinat cu destule critici, ceea ce este de înţeles, vând în vedere aparenţa de exactitate pe care încearcă să o dea unui exerciţiu speculativ. Cu toate acestea, industria financiară ia automatizarea foarte în serios, atât ca oportunitate, cât şi ca ameninţare.

Una este ca automatizarea să facă redundante câteva posturi de analist, însă este cu totul altceva ca roboţii să pună în pericol un întreg model de afaceri.

Investiţiile în tehnologie financiară s-au triplat între 2013 şi 2014 la 12,2 miliarde de dolari, iar start-up-urile iau acum ca ţintă aproape orice aspect al afacerilor financiare. Deciziile legate de credite sunt luate acum de programe care pot lua în considerare o varietate de date, fin filtrate şi analizate, despre debitor. Un funcţionar bancar s-ar baza pe un simplu punctaj şi pe o verificare de background. Roboconsilierii creează portofolii de investiţii personalizate, luând locul brokerilor de acţiuni şi consilierilor financiari. Aproape toate firmele de pe Wall Street au analizat impactul pe care îl au aceste transformări asupra veniturilor lor în următorii ani. Băncile încearcă să atenueze pericolul pe care-l presupun noii veniţi investind în start-up-uri precum Kensho, care până acum a strâns peste 25 de milioane de dolari.

În toamna anului trecut, Antony Jenkins, concediat cu câteva luni mai devreme din postul de director executiv al Barclays, o bancă britanică uriaşă, a ţinut un discurs în care a averizat că o serie de momente „Uber“ vor lovi industria financiară.

„Prezic că mai numărul diviziilor şi al oamenilor angajaţi în sectorul serviciilor financiare se va reduce cu până la 50%. Chiar şi într-un scenariu mai puţin dur, mă aştept la un declin de 20%“, a spus Jenkins audienţei.

Acest proces ar putea ajuta, în unele cazuri, sistemul, reducând costurile şi îmbunătăţi imaginea acestuia eliminând câteva din comisioanele ascunse. Automatizarea ar putea fi considerată o lovitură meritată dată unei industrii care a adus aproape la pierzanie economia. Însă până acum automatizarea nu a făcut victime în rândul executivilor.

Unii dintre investitorii în Kenshoi au spus lui Nadler că ar fi înţelept să nu mai vorbească despre joburile care ar putea să dispară la aceleaşi bănci pe care încearcă să şi le facă clienţi. Nadler le-a răspuns că nu va renunţa, pentru că ţine la integritatea sa intelectuală. Nadler crede că ceea ce-l deosebeşte ca antreprenor este faptul că el conştientizează ce poate crea şi ce poate distruge. Acesta este avantajul său într-o afacere care ţine de prezicerea cât mai exactă a viitorului.

Până acum, principalii clienţi de la Goldman au fost traderii. În ultimele luni, ei au folosit programul lui Nadler pentru a le putea răspunde investitorilor care cumpără  sau vând acţiuni din energie sau materii prime, aceştia întrebând ce poziţii să ia ca reacţie la, spre exmplu, războiul din Siria. În  vremurile de demult, aceşti traderi le-ar fi dat sfaturi pe baza experienţei sau intuiţiei. Pentru clienţii cu adevărat preţioşi, ar fi sunat un specialist de la Goldman să studieze problema mai în profunzime, să sape în ştirile şi analizele vechi pentru a găsi cum au reacţionat pieţele în situaţii de acel gen. Problema era că până venea rezultatul analizei, oportunitatea de tranzacţionare adesea dispărea.

Acum, întregul proces ia câteva minute, iar Kensho face ca rezultatele analizelor să fie disponibile prin simpla apăsare a unei iconiţe. Interfaţa programului constă într-o simplă bară de căutare neagră.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/terminatorii-de-joburi-ataca-wall-street-ul-15108501
15108501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.