Ţara în care femeile conduc companii de miliarde de dolari, dar nu au dreptul de a şofa

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 30 ianuarie 2016 21210 afişări

Ţara în care femeile conduc companii de miliarde de dolari, dar nu au dreptul de a şofa

În 1961, grupul Olayan a început să cumpere participaţii la mari companii americane, pentru a atrage încrederea băncilor din SUA care nu i-ar fi acordat finanţare în baza activelor saudite, potrivit unui discurs susţinut în 2013 de Hutham Olayan. Portofoliul grupului Olayan include în prezent acţiuni ale companiei britanice de utilităţi National Grid, active imobiliare de 700 de milioane de dolari în Paris şi o participaţie de 5,5% la Credit Suisse Group, cumpărată în 2011. Este de aşteptat ca Olayan să se dezvolte la nivel global, având în vedere că grupul este în parte un fond de investiţii. Este o companie veche, iar în anii ’60-’70 oportunităţile de fuziuni şi achiziţii din Golful Persic erau puţine, a arătat David Butter, de la Chatham House.

Când Suliman Olayan a murit în 2002, la vârsta de 83 de ani, singurul său fiu, Khaled, a fost numit preşedinte al Olayan Group. Lubna conduce divizia din Orientul Mijlociu a grupului de peste 10 ani. Hutham coordonează investiţiile grupului în America de Nord şi de Sud, inclusiv proprietăţi imobiliare din Maryland şi Virginia. În 1987, Hutham a devenit prima saudită membră în boardul unei companii americane mari listate la bursă, Thermo Electron, în prezent parte a Thermo Fisher Scientific. Hutham, unul dintre directorii Morgan Stanley, locuieşte la New York, unde Olayan America deţine un birou pe Park Avenue.

Surorile Olayan au susţinut cu discreţie discuţiile din Arabia Saudită despre rolul femeilor şi libertatea limitată de care se bucură. Familia Olayan finanţează mai multe organizaţii din Arabia Saudită care activează în domeniul asistenţei medicale şi al educaţiei.

„Să fie clar, nu sunt nici o radicală feministă, nici susţinătoare a numirii pe criterii artificiale a femeilor în funcţii. Susţin însă un sistem în care oportunităţile să fie oferite indiferent de gen, o meritocraţie adevărată care plasează persoana potrivită la locul potrivit, din motive corecte, indiferent de gen", a spus Lubna într-un discurs susţinut în 2004, la Asociaţia Bancherilor Arabi din America de Nord, la New York.

„Arabia Saudită este mândră de femeile lider pe care le are şi de imensa lor contribuţie în diverse domenii. Îmi face mare plăcere să văd că femeile sunt recunoscute pentru realizările lor îndrăzneţe", a spus prinţesa Reema bint Bander Al‑Saud.

Prinţesa Reema, director general al Alfa International şi fondator al asociaţiei de caritate Alf Khair, a făcut remarcile la cea de-a doua ceremonie anuală de decernare a premiilor Arab Woman Awards - KSA 2015, care a avut loc recent la Riad.

În acest an au fost premiate femei saudite pentru activitatea lor în domenii variate, de la afaceri, energie, caritate, media, guvern şi până la activităţi sportive şi literatură.

Câştigătoarele au fost desemnate de un juriu prezidat de prinţesa Reema, iar între acestea s-a aflat şi Lubna Olayan, desemnată femeia de afaceri a anului.

Lubna Olayan, care a ocupat anul trecut poziţia 86 în topul Forbes al celor mai puternice femei din lume, mai este membră a International Business Council al World Economic Forum şi face parte din comitetul executiv al Arab Business Council.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/tara-in-care-femeile-conduc-companii-de-miliarde-de-dolari-dar-nu-au-dreptul-de-a-sofa-14352653
14352653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.