Talentatul domn Trichet

Postat la 12 februarie 2008 1 afişăre

Multi economisti prezic ca Banca Centrala Europeana va urma pana in vara exemplul Rezervei Federale a SUA si va reduce dobanzile. Intrebarea este daca va face aceasta indeajuns de repede pentru ca Europa sa nu se molipseasca de raceala economica venita din SUA.

Pana acum, conditiile vitrege au fost bune pentru Banca Centrala Europeana si pentru presedintele sau. Incepand cu 9 august, cand Trichet a luat initiativa in randul bancherilor centrali si a injectat bani in sistemul financiar ca sa previna o paralizie a creditarii, el a demonstrat fermitate. Trichet a initiat o infuzie in sistem de 139 de miliarde de dolari (95 de miliarde de euro), despre care analistii spun ca a ajutat la prevenirea unui blocaj al pietei. De atunci, banca a injectat periodic lichiditate in sistem, adesea in tandem cu Rezerva Federala. Analistii spun ca Trichet chiar a cultivat in aceasta perioada relatii stranse cu Bernanke.

Raspunsul prompt al Bancii Centrale Europene a fost datorat in parte avantajelor sale institutionale. In timp, banca a acceptat o mai mare plaja de titluri de valoare drept colaterale contra numerar decat au facut Fed sau Banca Angliei, ceea ce i-a permis sa mobilizeze mai multe resurse. Dar pe de alta parte, actiunea prompta a dovedit cerbicia unei institutii altfel vechi de doar 10 ani si ai carei critici spuneau ca va fi incorsetata de natura colectiva a conducerii sale.

In mod public, Trichet a devenit figura centrala a bancii - un rol care, data fiind prestatia lui la reuniuni precum Forumul Economic Mondial, pare sa-i convina de minune. Desigur, a fost bine pregatit pentru asa ceva. Educat intr-o scoala de ingineri si mai apoi in elitistul Institut National de Administratie (École Nationale d'Administration - ENA), el si-a petrecut intreaga cariera, inainte de postul pe care-l ocupa acum, in corpul functionarilor publici din Franta, urcand pana la treapta de guvernator al Bancii Frantei.

„Trichet este «enarque»-ul clasic“, spune Posen, folosind prescurtarea franceza pentru functionarii publici scoliti la ENA. „Dur, abil politic, refractar in a renunta la putere.“ Intrebarea, adauga el, este daca Trichet va reusi sa pastreze acum controlul situatiei, in special daca tot mai multe banci intra in dificultate. Daca asa ceva se va intampla, presiunea din partea liderilor politici va fi intensa.

In lipsa unei asemenea crize totusi, continua Posen, Trichet nu se va abate de la scopul de baza al institutiei pe care o conduce - lupta cu inflatia. Iar in conditiile in care europenii se ingrozesc de cresterea preturilor la paine si lapte, inflatia este un pericol real. „BCE are o sarcina extrem de dificila. Cresterea incetineste, dar inca nu se poate estima cat de repede sau cat de mult incetineste.“

Trichet inca nu a oferit vreun plan detaliat de remedii pentru criza. „Stie ca trebuie sa se faca reforme, dar nu vrea sa se grabeasca si are dreptate“, a spus Lamfalussy.


Traducere si adaptare: Mihai Mitrica

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
dobanzi,
rezerva federala,
SUA,
banci
/special/talentatul-domn-trichet-2378297
2378297
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.