Sicilia se sufocă în pragul falimentului, sugrumată de politicieni-căpuşă şi corupţie

Autor: Vlad Popescu Postat la 14 august 2012 178 afişări

Bătrâna Sicilie, pârjolită de soare şi bătută de valuri, se poate lăuda ca fiind un loc etern în istoria culturală a omenirii. Un tărâm intens ficţionalizat, scăldat în apele anticei Mare Nostrum, micuţa insulă din vârful “cizmei” italiene a dat naştere la mituri diverse, servind şi ca spaţiu de apariţie şi dezvoltare a unor figuri legendare - Arhimede, Empedocle, Epicarmos din Kos sau Luigi Pirandello. Frumuseţea şi trecutul sângeros al Siciliei au contribuit la modelarea mitului modern al Cosa Nostra, insula fiind leagănul temutei Mafii şi refugiul lui Michael Corleone în operele lui Mario Puzo, ecranizate de Francis Ford Coppola în trilogia “Naşul”.

VIEŢILE A ZECI DE MII DE OAMENI

Cotidianul italian La Repubblica a descris Sicilia drept "Grecia Italiei". Regiunea are, într-adevăr, datorii de 5,3 miliarde euro. Toate acestea l-au alarmat pe premierul italian Mario Monti, care a avertizat recent că regiunea ar putea intra în faliment. Liderul de la Roma a reacţionat la situaţia îngrijorătoare din Sicilia desemnând un evaluator care să treacă administraţia locală printr-o cură de slăbire serioasă şi pregătind un program dur de stabilizare financiară a regiunii. Monti s-a abţinut de la numirea unui administrator special, însă este clar că administraţia regională va funcţiona sub supravegherea vigilentă a Romei.

În prealabil, surse citate de Bloomberg afirmau că Monti a aprobat un transfer de urgenţă de 400 milioane euro către Sicilia, pentru a evita falimentul guvernului regional.

Spre sfârşitul lunii iulie, Monti l-a convocat la Roma pe guvernatorul Siciliei, Raffaele Lombardo, care a avut cu câteva zile înainte o ieşire sinceră împotriva concedierilor cerute de guvernul central în sectorul public. "Dacă cineva de la Roma sau vreun afacerist impostor crede că îi voi concedia pe aceşti oameni, pot să se ducă dracului!", a exclamat Lombardo pe 19 iulie, într-o conferinţă de presă televizată, referindu-se la cei peste 26.000 de paznici forestieri şi 20.000 de funcţionari publici. "Nu voi distruge vieţile a 50.000 de oameni", a continuat guvernatorul. Spre comparaţie, administraţia regională din Lombardia are numai 600 de pădurari, iar Piemontul, 404.

"Cred că s-ar descurca şi cu jumătate din câţi sunt. Dar au fost angajaţi în trecut, nu pot fi concediaţi şi cu siguranţă nu pot fi omorâţi", a expus Lombardo, vorbind despre pădurarii din Sicilia.

Ales în 2003, Lombardo a anunţat la jumătatea lunii iulie, la presiunile Romei, că va demisiona.

ŞASE PENTRU UN COMPUTER

Andrea Vecchio, însărcinat de Guven să evalueze situaţia din Sicilia şi să recomande măsuri de eficientizare a aparatului public, se vede pus în faţa unei sarcini monumentale. "Sicilia este la marginea prăpastiei. Riscăm să nu mai putem plăti salariile, să nu ne mai permitem nici măcar să plecăm cu feribotul de pe insulă", a spus acesta în luna iulie, citat de The Guardian. Sicilia nu îl lasă însă să lucreze. Vecchio a petrecut o săptămână întreagă încercând să pună în funcţiune computerul de la noul său birou din Palermo. "Sunt şase tehnicieni. Nici unul dintre ei nu a fost în stare să-mi repare calculatorul. I-am spus unuia că îl arunc pe fereastră cu tot cu calculator dacă nu mi-l repară. Nu l-am mai văzut de atunci", se plânge oficialul.

Lombardo contestă vehement ideea că Sicilia ar fi în pragul falimentului. "Dacă vrea să mă dea afară, e liber să facă asta", a spus Vecchio, care consideră birocraţia din Sicilia un inamic mai periculos decât mafia. "Poate că birocraţia nu te omoară, dar este ca o ceaţă groasă care te înghite, un fel de teroare psihologică", a spus el. Italia este într-o situaţie delicată din cauza crizei, iar ultimul lucru de care are nevoie este o buturugă mică, capabilă să răstoarne proverbialul car mare. Italia, a treia mare economie din zona euro, cu un Produs Intern Brut de aproximativ 1.600 miliarde euro, are o datorie publică de aproape 2.000 miliarde euro. Statul se împrumută la dobânzi de peste 6% pentru datoriile cu scadenţa la 10 ani, nivel îngrijorător ţinând cont de volumul creditelor care trebuie refinanţate an de an.

Premierul Mario Monti, susţinut de omologul său spaniol Mariano Rajoy şi de preşedintele francez François Hollande, face presiuni pentru a determina Banca Centrală Europeană şi pe ceilalţi lideri din zona euro, precum cancelarul german Angela Merkel, să ia măsuri urgente pentru reducerea dobânzilor plătite de statele aflate în dificultate.

Pe de altă parte, Sicilia îşi va păstra incandescenţa şi farmecul dincolo de criza financiară, cu faliment sau fără. "Să vezi Italia fără să vezi Sicilia este ca şi cum nu ai fi văzut Italia deloc. Sicilia este cheia pentru a înţelege Italia", spunea Johann Wolfgang von Goethe, impresionat de frumuseţea sălbatică a insulei.

Modul în care insula îşi va juca rolul în drama crizei datoriilor de stat din zona euro poate influenţa însă destinele a 500 de milioane de oameni. Dacă "pică" Italia, un colos al economiei mondiale, este greu de crezut că se vor mai găsi bani în Europa pentru a evita destrămarea proiectului euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
sicilia,
economie,
coruptie,
special
/special/sicilia-se-sufoca-in-pragul-falimentului-sugrumata-de-politicieni-capusa-si-coruptie-9944419
9944419
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.