Secretul alchimistilor de pe Wall Street: Cum faci bani pe timp de criza

Postat la 21 aprilie 2009 56 afişări

Criza financiara a transformat mare parte din bogatia de pe Wall Street in pulbere, dar un grup select de manageri de fonduri speculative a reusit sa-si pastreze darul de a transforma in aur tot ce ating. Cu adevarat, pana si regele Midas ar fi fost invidios.

“Tipii care au viitorul in mana sunt cei ca John Paulson si ceilalti de pe lista Alpha”, spune Keith R. McCullough, director executiv al Research Edge, o firma ce ofera analize de tranzactionare pentru fondurile de investitii cu grad ridicat de risc. “Paradoxal, am ajuns sa cerem bani tocmai de la acei oameni pe care am incercat sa-i demonizam.” Paulson a replicat insa ca nu are de gand sa participe la noul program de parteneriat public-privat, prin care guvernul vrea sa atraga investitori privati ca sa cumpere active toxice de la institutiile financiare cu probleme.

 

Un alt manager de fond de pe lista, Paul Touradji, spune ca intelege rabufnirea publicului la adresa unor oameni care sunt platiti indiferent daca reusesc sau nu sa castige bani pentru clientii lor. “Cei de pe Wall Street ar trebui sa fie platiti numai daca aduc bani pentru clientii lor”, spune el. “Pentru fiecare dolar pe care il incasam noi, clientii nostri castiga de cateva ori mai multi.”

 

Touradji, care anul trecut a fost cu 140 de milioane de dolari mai bogat decat in 2007, potrivit Alpha, spune ca le impartaseste investitorilor in fondul lui strategiile sale de investitii - un fapt foarte rar in lumea secretoasa a fondurilor cu grad mare de risc. Anul trecut, spre exemplu, el a sesizat supraevaluarea periculoasa a materiilor prime si si-a avertizat investitorii - fonduri de pensii si alte institutii - sa-si reorienteze plasamentele, ferindu-i astfel de pierderi.

 

Unele fonduri speculative au fost atat de profitabile, incat au cate doi reprezentanti pe lista Alpha. In vreme ce Simons de la Renaissance Technologies a ajuns pe locul I, unul dintre partenerii sai, Henry B. Laufer, este si el pe lista, cu castiguri de 125 de milioane de dolari.

 

Un purtator de cuvant al lui Soros, Michael Vachon, spune ca seful lui a donat peste jumatate din castigurile din 2008. Un purtator de cuvant al lui Raymond T. Dalio, creditat cu castiguri de 780 de milioane de dolari, spune ca seful lui a facut atat de multi bani pentru ca a anticipat criza. Doi dintre cei trei manageri care au acelasi nivel al veniturilor - 250 de milioane de dolari - si se situeaza pe locul al noualea pe lista sunt din Marea Britanie - David Harding de la Winton Capital si Alan Howard de la Brevan Howard Asset Management. Un al doilea angajat al Brevan Howard, Christopher Rokos, a ajuns si el in top. Harding, care conduce fondul Winton, spune ca succesul lui de anul trecut e o parte noroc si o parte cunostinte dobandite in cei 25 de ani de munca grea in care a incercat de unul singur un model de tranzactionare amplu criticat. “E frumos sa ai o viata indestulata si un scop caruia sa i te dedici, un motiv sa mergi la munca”, spune Harding, care se indoieste ca ar fi multi in stare sau doritori sa-i preia treaba. “Evident ca nu m-as fi facut trader de contracte futures daca n-as fi vrut sa castig o gramada de bani.”

 

John R. Taylor, al treilea manager de hedge fund care s-a situat pe locul al noualea, spune ca pana si fondurile cu profituri ar trebui sa recunoasca faptul ca au beneficiat de pachetul guvernamental de salvare a institutiilor financiare. “Slava Domnului ca avem guvern, pentru ca daca nu interveneau ei, noi n-am mai fi avut cu cine sa facem tranzactii”, spune Taylor, care conduce fondul lui de speculatii valutare, FX Concepts, inca din anii ‘80.

 

Tot el se declara insa nemultumit ca se afla pe lista Alpha, despre care afirma ca i-a supraestimat castigurile cu un multiplu de cinci. Data trecuta cand s-a mai aflat asa de mult in centrul atentiei, zice Taylor, a fost in 1993, dupa care a urmat cel mai prost an din toata activitatea lui. “Asta e ghinionul zeilor de la burse”, reflecteaza Taylor. “Suntem condamnati anul viitor daca scrieti acum despre noi.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/secretul-alchimistilor-de-pe-wall-street-cum-faci-bani-pe-timp-de-criza-4229947
4229947
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.