Reportaj: Nici America nu mai e ce-a fost, dar e mai bine decat oriunde altundeva

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 04 iunie 2011 5640 afişări

Tara tuturor posibilitatilor, unde multi vor sa ajunga pentru a trai visul american, s-a transformat in ultimii ani in epicentrul crizei, cu tot mai multi someri, saracie si falimente. Nici acum nu alearga cainii cu covrigi in coada, insa pare sa fie mai bine decat oriunde altundeva in lume.

Mariana si Mihai locuiesc in SUA de mai multi ani si au avut timp sa lege relatii cu comunitatile de romani. Din punctul de vedere al nivelului de trai, au o situatie destul de asemanatoare cu cea a lui Paul si a Cristinei. Au in schimb doua masini, nu la fel de scumpe precum BMW-ul lui Paul, dar care inghit impreuna destul de multa benzina. Mariana, spre exemplu, consuma un plin de combustibil o data la doua saptamani, platind astfel la benzinarie in jur de 150 de dolari pe luna, pret ceva mai scazut in cazul lui Mihai, care nu circula in fiecare zi cu masina si care are de regula un traseu mai scurt. Se adauga pe lista de cheltuieli si cumparaturile pentru casa. "Inseamna cam 400 de dolari pe saptamana, bani care includ si detergenti sau alte obiecte necesare casei", spune Mariana.

La un calcul scurt, e nevoie de mai putin de 5.500 de dolari pentru toate cheltuielile obligatorii, restul pana la 10.000 putand fi prin urmare economisiti. Bineinteles, calculele nu sunt aceleasi pentru toate statele americane. In New York, spre exemplu, viata este foarte scumpa, iar chiriile de-a dreptul astronomice, de cele mai multe ori mai mari decat o rata la banca pentru o casa de cateva ori mai mare. Iar statele americane din sud, precum Mississippi sau Lousiana, sunt mai ieftine decat in restul SUA, pentru ca au fost zone concentrate pe agricultura, iar acum incep sa devina zone industriale, in defavoarea unor state din nordul tarii.

Casele, de pilda, sunt si ele mai ieftine in zona centrala si de vest a SUA, cu un pret mediu de 126.000 de dolari pe locuinta, pe cand pe coasta de est, preturile urca in medie pana la 233.000 de dolari, conform National Association of Realtors, preturi insa cu mult sub nivelul de acum doi sau trei ani. Nici veniturile celor doua familii nu sunt o regula generala. Din contra, media veniturilor anuale pe cap de locuitor este de 32.000 de dolari, cifra care urca pana la aproape 40.000 de dolari daca in calcul sunt luati doar angajatii cu norma intreaga, potrivit US Census Bureau. Ceea ce nu e in mod neaparat putin, mai ales ca majoritatea gospodariilor au doua sau mai multe surse de venit si nu toti americanii detin o locuinta, ci inchiriaza casele in care locuiesc.

Chiar si asa, in conditii poate mai grele de trai, SUA au o particularitate greu de ignorat. Economia a fost construita asa incat orice cetatean cu loc de munca, indiferent de cat castiga, sa poata duce un trai cat de cat decent sau cel putin sa nu duca lipsa de mancare. Cel mai greu s-ar putea spune ca le este studentilor si profesorilor romani din universitatile americane. Cei mai norocosi, care primesc bursa intreaga, mai trebuie doar sa castige banii de buzunar, dar putini primesc o bursa intreaga. "La Rutgers University, taxa este de 32.000 de dolari pe an, din care jumatate pentru scolarizare si restul pentru camin si mancare", spune Iulian, care a urmat un master in cadrul facultatii si acum preda cursuri acolo in schimbul unui salariu de 21.000 de dolari pe an. Situatia si veniturile nu foarte promitatoare pentru inceput nu au fost insa o piedica pentru cei peste zece mii de profesori si studenti care au urmat calea Americii, la fel cum nu i-a impiedicat nici pe romanii mutati de-a lungul timpului acolo si care traiesc, cum ar spune unii, visul american. "N-am fi putut realiza atatea in Romania. N-ar fi fost la fel de multe oportunitati", conchide Paul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
America,
diaspora,
New Jersey,
economie
/special/reportaj-nici-america-nu-mai-e-ce-a-fost-dar-e-mai-bine-decat-oriunde-altundeva-8290656
8290656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.