Reportaj: Koln, orasul care miroase frumos (GALERIE FOTO)

Autor: Andreea Neferu Postat la 16 septembrie 2010 5666 afişări

La ei s-a inventat apa de colonie, insa orasul german nu mai traieste de mult din gloria frumos mirositoarei legende. A devenit in schimb cosmopolit, plin de tineri, de religii si de rase diferite. Un fel de San Francisco al batranului continent.

Orasul mizeaza foarte mult pe turism si lucrul acesta se regaseste si in numarul destul de mare de hoteluri existente, mai exact 256, care ofera 26.000 de paturi. Daca raportam la Bucuresti, piata hoteliera este dubla. In Capitala, existau la sfarsitul anului trecut 118 hoteluri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta CB Richard Ellis - Eurisko.

Asemeni majoritatii pietelor europene, nici Germania nu a fost ocolita de criza, iar acest lucru se observa nu numai din faptul ca numarul de turisti a scazut anul trecut, ci si din evolutia vanzarilor din sectorul de retail. "Criza s-a resimtit din plin. Lumea e mult mai sceptica atunci cand vine vorba de consum, in special in retailul de haine. Avem si zile mai bune, in special in week-end, cand orasul pur si simplu se umple la refuz de vizitatori. Acum au inceput si reducerile si speram sa avem vanzari mai bune", spune Brigitta, vanzatoare la magazinul de haine Forever 18 de pe Hohe Strasse, una din principalele artere comerciale din orasul german. Dupa o sesiune de shopping, fashionistele si nu numai se pot relaxa in unul din cele peste 3.300 de pub-uri, cafenele si restaurante existente in oras. Iar relaxarea vine la pachet cu un pahar de bere Kolsch, berea specifica orasului Köln.

Insa orasul nu este vestit numai pentru bere si apa de colonie, ci si pentru faptul ca este cel mai important centru media al Germaniei. Aproximativ 50.000 de oameni lucreaza in aceasta industrie, in conditiile in care orasul are un milion de locuitori. Si se pare ca nu toti angajatii din oras au fost afectati de disponibilizari si reduceri salariale. Ba mai mult, chiar si pe timp de criza, unii dintre romanii care au decis sa emigreze in Köln sunt inca multumiti de salariile pe care le obtin.

"Lucrez de patru ani in Köln ca asistent medical privat si nu ma pot plange. Intr-adevar, poate sunt un caz fericit, nu oricine ramane cu aproape 2.000 de euro in mana dupa ce isi plateste chiria si utilitatile. Mi-am luat viata in piept cand am venit in Germania, mai ales ca nu stiam limba. Nu regret nimic, ba, chiar mai mult, am adus-o pe sora mea mai mica la facultate in Germania", spune o romanca originara din Targu-Jiu, care locuieste intr-o localitate situata la 20 km distanta de Köln. Multi prefera sa faca naveta, in conditiile in care in 15-20 de minute pot ajunge cu S-Bahnul in metropola germana. De ce? Chiriile sunt aproape la jumatate. Daca intr-o zona semicentrala din Köln, un apartament de doua camere cu o suprafata de 55 de metri se inchiriaza pentru 700-750 de euro, in oraselele de langa Köln, chiria pentru un apartament similar coboara la 400 de euro, potrivit unui ghid de la Biroul de Turism. Adica similar cu Bucuresti, un oras unde traiesc de doua ori mai multi oameni, insa unde vin mult mai putini turisti si foarte rar imigranti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
Koln,
Germania,
turism,
oras,
istorie
/special/reportaj-koln-orasul-care-miroase-frumos-galerie-foto-7182776
7182776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.