Referendumul „in/out" al lui David Cameron: nevasta cea arţăgoasă cere divorţul

Autor: Vlad Popescu Postat la 29 ianuarie 2013 43 afişări

Franţa poartă războaie de una singură în Africa, Germania este preocupată de alegerile generale de la sfârşitul acestui an, o bună parte din statele euro se luptă cu recesiunea, iar şomajul a ajuns deja la cote de alarmă pentru unele ţări şi este în creştere în toată Europa, pe fondul unei economii aflată în cel mai bun caz în stagnare. Pentru cei care au bani de investit şi sunt interesaţi să o facă în UE, decizia nu a fost niciodată mai dificilă.

Desigur, toate deciziile pe care le iei au riscuri asociate. Dar cel mai mare risc dintre toate este să fii pasiv în loc de a aborda aceste probleme şi de a schimba Europa în bine", a declarat Cameron într-un interviu acordat Bloomberg. Poziţia liderului britanic nu îi mulţumeşte pe deplin nici pe conservatorii eurosceptici din majoritatea parlamentară care îl susţine, nici pe ceilalţi şefi de stat sau de guvern din UE, în timp ce oamenii de afaceri au adoptat poziţii diplomate, exprimându-şi rezervat susţinerea pentru demersul premierului şi subliniind în acelaşi timp că există motive de îngrijorare legate de încredere, de investiţii sau de poziţia Marii Britanii pe termen mediu, când economia europeană va începe din nou să mişte.

EUROSCEPTICII CONVINŞI DINTRE CONSERVATORII LUI CAMERON CONSIDERĂ CĂ NU VA REUŞI SĂ OBŢINĂ SUFICIENTE CONCESII PENTRU MAREA BRITANIE ÎN NEGOCIERILE CU CELELALTE STATE MEMBRE, aceştia fiind deja decişi să recomande alegătorilor să voteze împo-triva apartenenţei la UE. Ei i-au cerut premierului să explice clar în ce circumstanţe s-ar exprima public în favoarea fiecăreia dintre cele două opţiuni şi, mai ales, să declare ferm că va recomanda britanicilor să voteze anti-euro dacă nu va ajunge la acea "înţelegere mai bună" invocată în discurs. În replică, Cameron a afirmat că nu va intra într-o negociere aşteptând un eşec.

Politicienii europeni anticipează că statele UE vor face concesii limitate în favoarea Marii Britanii, dar nu vor accepta condiţiile de tratament special pe care le doreşte Cameron pentru a menţine ţara în Uniune. "Suntem pregătiţi să discutăm despre dorinţele Marii Britanii, dar trebuie să avem în vedere întotdeauna că alte ţări au alte dorinţe şi trebuie să ajungem la un compromis corect", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Ministrul german de externe Guido Westerwelle a adăugat că niciun stat membru nu poate alege să respecte numai acele reguli ale uniunii care îi convin, iar Europa are nevoie de mai multă integrare şi nu invers.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN, Martin Shulz, crede că premierul britanic joacă periculos. Opinia lui Shulz pare să fie împărtăşită şi de Tony Blair, care a afirmat, la BBC, că demersul lui Cameron îi aminteşte de un show de televiziune în care "şeriful îşi pune pistolul la tâmplă şi spune: «Dacă nu faceţi ce vreau, îmi voi zbura creierii»".

Pericolul presupus de pierderea încrederii mediului de afaceri a fost subliniat direct de ministrul francez de externe Laurent Fabius. "Dacă Regatul Unit decide să plece din UE, vom întinde covorul roşu pentru oamenii de afaceri", a spus acesta.

Cea mai fermă susţinere pentru demersul lui Cameron a venit din Olanda. Premierul Marc Rutte şi-a exprimat la Davos sprijinul pentru obiectivul premierului britanic de a repatria o parte din prerogativele cedate către Bruxelles şi de a finaliza integrarea pieţei interne a UE. "Tocmai pentru că Europa şi lumea întreagă se schimbă, trebuie să purtăm această discuţie despre subsidiar, despre care lucruri trebuie decise de cei 27 şi care la nivel naţional", a spus Rutte, citat de Reuters.

Liderul olandez şi-a exprimat însă îndoielile referitoare la posibilitatea de recuperare a puterii. "Nu se va putea niciodată efectua repatrierea puterilor de la nivel european la nivel naţional." Premierul irlandez Enda Kenny a afirmat, tot la Davos, că nu consideră că ar fi posibilă în contextul actual redeschiderea negocierilor privind modificarea Tratatului UE, instrument pe care Cameron speră să îl utilizeze pentru repatrierea prerogativelor. Chiar dacă ar fi posibilă, a continuat Kenny, un astfel de proces ar trebui să se concentreze pe o integrare europeană mai strânsă.

Premierul italian Mario Monti a lăudat obiectivul lui Cameron de a completa proiectul pieţei unice europene, dar a precizat că nu vede vreo oportunitate pentru Marea Britanie de a repatria unele prerogative, recomandând Marii Britanii să gândească mai mult pragmatic şi mai puţin ideologic.

O poziţie interesantă a venit de la Washington, Casa Albă reiterând că doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE. "Credem că Regatul Unit este mai puternic ca rezultat al apartenenţei la Uniunea Europeană şi credem că Uniunea Europeană este mai puternică pentru că numără Regatul Unit printre membrii săi", a declarat secretarul de presă al administraţiei Obama, Jay Carney.

Liderii mediului de afaceri din Marea Britanie au salutat dezbaterea privind poziţia Regatului Unit în Europa, însă unii dintre ei s-au arătat îngrijoraţi.

O scrisoare publicată de ziarul The Times, semnată de 55 de importanţi oameni de afaceri şi bancheri britanici, descrie propunerile lui Cameron drept "bune pentru afaceri şi bune pentru locuri de muncă în Marea Britanie". Sir Martin Sorrell, directorul general al grupului WPP, a declarat însă pentru The Independent că clienţii săi sunt îngrijoraţi de incertitudinea generată de proiectul lui Cameron şi ar putea suspenda deciziile de investiţie sau le-ar putea muta în altă parte.

"Amânarea pentru o perioadă atât de îndelungată este periculoasă. Fie că ne place sau nu, facem parte din Europa. Cred că ar fi o greşeală să fim în afară", a comentat Sorrell.

TABLOIDELE DE LARGĂ CIRCULAŢIE DIN MAREA BRITANIE SUSŢIN DEMERSUL PREMIERULUI. The Sun a scos în evidenţă anumite declaraţii ale Angelei Merkel, care a afirmat după discursul din 23 ianuarie că este pregătită pentru discuţii despre ideile lui Cameron privind UE, ziarul interpretând afirmaţia drept o victorie importantă a liderului de la Londra.

The Sun a publicat de asemenea un sondaj YouGov care arată că 63% dintre britanici sunt de acord cu ideea lui Cameron privind convocarea unui referendum pro sau contra apartenenţei la UE, precum şi un sondaj propriu realizat pe site din care reiese că 68% dintre cititorii tabloidului consideră că Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniune. Daily Mail a deschis cu titlul "Da, Domnule Prim-Ministru! (Acum mergeţi până la capăt, Domnule Cameron)", în timp ce alte ziare au adoptat poziţii mai rezervate, nesigure dacă nu cumva premierul a pus în mişcare un proces pe care nu îl va putea controla.

Presa europeană a adoptat o poziţie preponderent nefavorabilă faţă de ideile premierului britanic, o excepţie notabilă fiind cotidianul german de largă circulaţie Bild. Ziarul german a titrat "Englezi nebuni. Englezii au dat startul unei isterii în Europa"."Majoritatea ţărilor UE au convenit tacit să construiască Europa deasupra poporului. Motto: proiectul european este prea important pentru participare democratică. Când, ce să vezi, vine Cameron ăsta!", notează Bild, lăudând caracterul democratic al propunerilor premierului britanic.

Deznodământul iniţiativei britanice este aproape imposibil de calculat cu precizie, proiectul lui Cameron antrenând mult prea multe variabile, de unde şi incertitudinea invocată de unii politicieni europeni şi de oamenii de afaceri. Patru ani poate fi o perioadă extrem de lungă, după cum a demonstrat istoria recentă a Europei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/referendumul-in-out-al-lui-david-cameron-nevasta-cea-artagoasa-cere-divortul-10528017
10528017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.