Putin se întoarce de unde nu a plecat niciodată

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 martie 2012 59 afişări

Retorica electorală a lui Vladimir Putin tinde să echivaleze victoria în alegerile prezidenţiale a actualului premier rus cu o victorie în lupta contra inamicilor ţării, a celor care vor să destabilizeze statul folosindu-se de protestele de stradă contra regimului de la Kremlin. Dar ce şanse reale au aceste proteste să influenţeze puterea?

Fondatorul agenţiei de analiză geopolitică Stratfor, George Friedman, scrie că în 2012, "Kremlinul va avea de-a face cu o serie de probleme concomitent: revolte sociale, restructurarea aparatului puterii şi schimbări economice majore din cauza crizei din Europa". Putin, ca potenţial câştigător, va trebui să transforme peisajul politic dintr-unul dominat de partidul său (Rusia Unită) într-unul bazat pe sprijinul naţionaliştilor şi al noii clase de tineri activişti liberali, susţine Friedman; pe de altă parte, va restructura cercul apropiaţilor Kremlinului (faimoşii "siloviki" moşteniţi de la un regim la altul), care s-au ocupat exclusiv de certurile lor interne în loc să ajute puterea să abordeze problemele sociale şi economice ale ţării. Toate acestea vor consolida autoritatea lui Putin şi implicit vor răspunde nemulţumirilor populare faţă de corupţia, opacitatea şi caracterul de castă ale puterii. Pe de altă parte, Kremlinul va trebui să adapteze economia la noul context de criză din Europa, în care investiţii de miliarde de dolari nu vor mai putea veni în Rusia conform planurilor de mai an, astfel încât va trebui să fie găsite alte surse de investiţii. "Niciunul dintre aceşti factori nu va schimba însă fundamental direcţia politicii interne sau externe a Rusiei", prevede fondatorul Stratfor.

În ultimă instanţă deci, diferenţa de impact faţă de protestele de acum 6-7 ani ţine pur şi simplu de baza economică a puterii şi de felul cum echipa de la Kremlin va reuşi să protejeze un electorat în mintea căruia e încă viu coşmarul sărăciei anilor '90. Elina Rîbakova şi Natalia Novikova, analiste ale Citigroup, remarcă faptul că în Rusia, cheltuielile sociale rămân un instrument esenţial de menţinere a stabilităţii sociale, mai nou şi de cucerire a voturilor. În ianuarie, cheltuielile sociale şi de apărare au crescut cu 60-80% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, salariile militarilor s-au dublat, iar pensiile au fost majorate cu 7% începând din februarie şi vor creşte cu încă 2,4% în aprilie. În ultimele săptămâni a fost anunţată majorarea salariilor pentru profesori, cercetători şi doctori, începând din septembrie 2012 şi până în 2018. Au fost acordate ajutoare pentru familiile cu trei copii, au fost mărite bursele pentru studenţii din primul an, iar angajaţii armatei vor primi locuinţe permanente până la anul.

Rîbakova şi Novikova estimează că toate aceste cheltuieli vor necesita o suplimentare a bugetului cu circa 5.000 mld. ruble de acum şi până în 2018, ceea ce înseamnă 0,1-1,5% din PIB pe an. "Nu vedem în aceasta o ameninţare imediată pentru buget, dar ar putea deveni o problemă majoră în 3-5 ani", afirmă analistele. Pe de o parte, deficitul fondului de pensii e de 3% din PIB şi ar putea ajunge la 10% din PIB până în 2017, conform estimării fostului ministru de finanţe Aleksei Kudrin. Pe de altă parte, actualul buget este bazat pe un preţ mediu al petrolului de 100 dolari/baril, astfel încât, pentru ca noile proiecţii fiscale să se poată finanţa, în condiţiile în care restul veniturilor la buget vor evolua în acelaşi ritm cu PIB, ar fi nevoie de o creştere de preţ până la circa 150 dolari/baril până în 2014. Concluzia ar fi că după alegeri vor fi majorate treptat o serie de taxe şi impozite (deja guvernul discută o creştere a TVA, înlocuirea cotei unice cu impozitarea progresivă, introducerea unei taxe pe averile mari şi proprietăţile de lux sau mărirea accizelor la alcool şi tutun), iar pe termen mediu, privatizările care acum nu par o prioritate pentru nimeni ar putea deveni o necesitate.

Prin urmare, noii puteri de la Kremlin i-ar rămâne încă suficient spaţiu de acţiune ca să-şi mulţumească încă numerosul electorat şi să-i combată pe protestatarii a căror energie se consumă şi acum, la fel ca în 2006 sau 2007, cu precădere în demonstraţiile de umor din clipurile virale contra lui Putin sau în desenele de pe bloguri care parodiază reclame de campanie electorală. Calitatea şi abundenţa acestei producţii virtuale au rămas neschimbate, ceea ce, în fond, e un indicator de stabilitate şi un semn bun pentru Putin. E acelaşi echilibru dur între putere şi opoziţie cu care ambele părţi s-au obişnuit. Când el o să se strice, atunci într-adevăr Putin va avea probleme.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
rusia,
Vladimir Putin,
alegeri
/special/putin-se-intoarce-de-unde-nu-a-plecat-niciodata-9356595
9356595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.