Povestea socanta a casniciei lui Bernie Ecclestone, seful Formulei 1

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 februarie 2011 543 afişări

Bernie Ecclestone, seful Formulei 1, s-a casatorit cu Slavica, in prezent fosta sotie cu care are doua fete, Petra si Tamara, in 1985. Povestea casniciei lor este insa mai putin cunoscuta.

Pentru diversiune, seful Formulei 1 a cumparat o vila de peste 5.100 de metri patrati in Kensington Palace Gardens, cu 11 dormitoare si parcare subterana pentru 20 de masini, care a costat la inceputul anilor 2000 peste 50 de milioane de lire sterline. La prima vizita, Slavica a refuzat sa se mute acolo si nu s-a razgandit nici cu ocazia urmatoarelor doua vizite. "Am cumparat-o pentru ca era ieftina", a spus Bernie despre casa pe care in 2004 a vandut-o pentru 70 de milioane de lire sterline lui Lakshmi Mittal.

Cand a implinit 71 de ani, chiar de ziua lui, Bernie a plecat suparat de la petrecerea extrem de restransa organizata acasa pentru el, din cauza ca Tamara, in varsta de 17 ani la acel moment, tocmai fusese ceruta in casatorie de John Keterman, prietenul ei in varsta de 22 de ani, la doar patru zile dupa ce se cunoscusera, iar ea acceptase. Tamara a fost adesea martor la certurile parintilor ei si vroia probabil sa evite astfel de situatii. Cu o alta ocazie, cand Bernie conducea spre cinematograf, Slavica a avut o noua iesire nervoasa si l-a lovit, timp in care Tamara si John priveau tacuti de pe bancheta din spate.

Aparent, Slavica a fost dintotdeauna nervoasa si nemultumita. Iar banii nu par sa-i fi adus fericirea, chiar daca cheltuia enorm, in principal pe genti. In 2004 a platit 35.000 de lire sterline pentru un singur model, si apropiatii spun ca facea astfel de achizitii aproape zilnic, fara sa reuseasca sa cheltuie mai mult decat dobanda pe care o acumulau miliardele de dolari pe care Bernie le tinea in banci elvetiene.

"Din afara, pare o relatie ciudata", spune Bernie, care a tolerat de-a lungul vietii pana si orgoliul sotiei care nu si-ar fi cerut niciodata scuze atunci cand stia ca a gresit. Pentru ea, casatoria cu un miliardar ar fi trebuit sa ii aduca o viata inconjurata de lux, insa modestia lui si atitudinea ei casnica de la inceputuri a stabilit un precedent greu de schimbat de-a lungul timpului.

La varsta de 50 de ani, in 2008, Slavica s-a schimbat si mai mult. A devenit si mai agresiva, iar iesirile ei in public s-au inmultit. La fel si jignirile la adresa lui Bernie de fata cu apropiatii. {eful Formulei 1 a decis atunci sa petreaca o vara in Croatia, cu sotia si fetele sale, pe un iaht. Intr-un port, Ecclestone a fost insa fotografiat alaturi de o tanara foarte frumoasa. "Imi caut o noua sotie pentru ca actuala nu ma mai face fericit", a declarat el atunci, urmand apoi sa-i explice Slavicai ca "a fost doar o gluma. Daca vorbeam serios n-as mai fi zis nimic".

Cam pe atunci, Slavica a cumparat o noua casa in Chelsea, justificand ca actuala nu-i mai place, in special pentru ca are multe trepte tot mai greu de urcat. La plecarea lui Ecclestone in Brazilia, cu ocazia Grand Prix din toamna lui 2008, ea i-a spus insa ca "poate cand te intorci, n-am sa mai fiu aici", o amenintare pe care a auzit-o de atatea ori incat a ignorat-o. De dragul Petrei si Tamarei, divortul i se parea de neimaginat, insa soarta casniciei lor a fost dictata dintotdeauna de Slavica.

Intr-un final, doamna Ecclestone s-a mutat intr-un apartament detinut de unul dintre prietenii Petrei si a depus actele de divort. "S-a mutat pentru ca se construieste in apropiere si e imposibil sa stai in casa", a incercat sa explice Bernie la vremea respectiva. Incercarile lui de a o convinge pe Slavica sa se razgandeasca n-au dat niciun rezultat. "Eu n-as fi plecat niciodata. As fi ramas pana la moarte", le-a spus prietenilor.

Slavica a incetat in ziua respectiva sa-i mai raspunda la telefon, iar ulterior a transmis media un comunicat de presa legat de divort. "Serios? N-am stiut ca lucreaza cu o companie de PR", a comentat Bernie. Era deja prea tarziu sa mai ia in calcul rugamintile ei de a se retrage de la conducerea Formulei 1 si de a lucra mai putin si calatori mai mult. La 78 de ani, ar fi fost normal sa faca asta si sa mearga cu Slavica la Dalai Lama in India, spre exemplu, dar el a avut alte planuri, anume sa faca tot posibilul sa le faca fetelor sale toate capriciile, oricat de costisitoare ar fi.

Divortul a continuat, iar in discutie s-a pus averea de doua miliarde de lire sterline ale familiei. "Spune-i ca accept orice intelegere considera ea ca fiind corecta. La varsta mea am destule", i-a spus Bernie avocatului sau, incercand sa evite alte discutii si complicatii cu Slavica. Cum a fost impartita averea a ramas insa o informatie confidentiala, cu toate ca se spune ca divortul Ecclestone a fost cel mai scump din istoria Marii Britanii.

Cum a devenit Bernie Ecclestone miliardar

A renuntat la scoala cand avea 16 ani si a inceput sa munceasca in 1947 ca vanzator de motociclete si masini la mana a doua in Londra.

Pasionat de curse cu masini, a intrat si el in aceasta lume, iar in 1972 adunase suficienti bani pentru a cumpara echipa Brabham de Formula 1. Asa a intrat in Formula 1 Constructor's Association si a pus bazele imperiului sau, ajungand sa detina asociatia sase ani mai tarziu. A transformat-o intr-o afacere care detinea drepturile de difuzare ale Formulei 1 la nivel mondial.

Televiziunile nu erau insa prea interesate de sport la acea vreme, asa ca nimeni n-a dat o importanta prea mare acestei miscari. Cativa ani mai tarziu, Ecclestone transformase Formula 1 dintr-un sport cu putini fani intr-un adevarat spectacol urmatit la televizor de sute de milioane de oameni. A facut bani nu numai din licentele de difuzare in peste 100 de tari, dar si din publicitatea de pe circuite.

n anii '90, Formula 1 valora 2,5 miliarde de lire sterline, iar Ecclestone castiga un milion de lire pe saptamana, cu toate ca detinea doar cateva masini de curse si o singura proprietate imobiliara.

Formula 1 n-a fost asadar o organizatie corporatista obisnuita. Formula 1 s-a definit prin Bernie Ecclestone, un om mic de statura, care purta in permanenta o servieta si care a cautat in permanenta sa controleze totul.

De altfel, toate contractele incheiate de Ecclestone de-a lungul timpului au fost in scrise in engleza, indiferent de nationalitatea partilor implicate. "Daca nu stiu sa vorbeasca engleza, nu merita sa-i cunosti", a spus la un moment dat seful Formulei

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caznicie,
Bernie Ecclestone,
F1
/special/povestea-socanta-a-casniciei-lui-bernie-ecclestone-seful-formulei-1-7982002
7982002
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.