Povestea omului care a inventat tehnologia folosită de aproape toţi utilizatorii de internet, dar cu toate astea nu a reuşit să facă profit

Autor: Florin Casota Postat la 03 februarie 2017 2630 afişări

Povestea omului care a inventat tehnologia folosită de aproape toţi utilizatorii de internet, dar cu toate astea nu a reuşit să facă profit

Au încercat în 2007 prin realizarea unei companii media numite BitTorrent Entertainment Network, unde acţionarii voiau să vândă filme şi muzică; proiectul s-a închis în numai un an. În 2013 a fost înfiinţat BitTorrent Bundle, care ar fi trebuit să rivalizeze cu iTunes şi Amazon. Platforma lăsa artiştii să-şi distribuie operele direct fanilor; astfel, creatorii nu ar mai fi fost limitaţi de năravurile producătorilor şi nici n-ar mai fi fost constrânşi de alte limitări exterioare. În 2014 chiar au anunţat că vor să realizeze propriul serial SF, numit „Children of the Machine“, dar în 2015 compania a renunţat şi la această idee.

La 12 ani de la apariţia protocolului, BitTorrent încă nu-şi găsea calea. Unii voiau să construiască servicii tehnice, alţii vedeau BitTorrent ca pe o companie media. Fără un ţel anume, firma a intrat în impas şi în 2015 a trebuit să concedieze o treime din cei 150 de angajaţi. În 2016, Ping Li, de la fondul de investiţii Accel, a decis că vrea să iasă din business. Accel, unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii din lume, a investit de-a lungul timpului în peste 300 de companii, printre care se numără Facebook, Dropbox sau Flipkart. „După 10 ani nu ne mai entuziasma niciun proiect al BitTorrent şi am crezut că era cel mai bine să-i lăsăm să facă ce vor“, a spus Li.

Atunci au intrat pe fir Jeremy Johnson şi Robert Delamar, care au achiziţionat acţiunile deţinute de Accel şi DAG însă nu cu bani cash, ci în schimbul unui document legal prin care promiteau părţilor că le vor da 10 milioane de dolari. Astfel, la conducerea companiei au ajuns două persoane care nu riscau niciun ban. Cei doi voiau să transforme BitTorrent într-un gigant media şi au deschis un birou în Los Angeles şi altul la San Diego. S-au pus pe recrutat, crescând numărul angajaţilor cu 26%, majoritatea posturilor noi înfiinţate fiind în marketing şi vânzări. Au împins tot mai mult ideea de platformă media şi au angajat-o pe Missy Laney, care înainte administra Sundance Insitute Artis Services Program, dar şi fiul unui fost prezentator al CNN pentru a crea o divizie de ştiri. Au pornit Discovery Fund, promiţându-le artiştilor burse de 100.000 de dolari.

Nici această strategie nu a dat roade. Jeremy Johnson şi Robert Delamar au cheltuit mai mult de o treime din banii companiei în timp ce veniturile s-au redus. De-a lungul anilor, BitTorrent a menţinut o rezervă de cash de 33 de milioane de dolari, potrivit documentelor financiare. Dar în iulie 2016, compania mai avea doar 14,9 milioane de dolari cash şi prevedeau că termină anul cu 8 milioane de dolari.

În octombrie 2016 cei doi trebuia să dea cei 10 milioane promişi lui Accel. David Chao, ultimul investitor din cadrul BitTorrent, a preluat datoria celor doi; Johnson şi Delamar au fost daţi afară şi toate proiectele lor închise - birourile din L.A şi San Diego, precum şi bursele Discovery.

Compania nu a falimentat şi încă se mai mişcă prin Silicon Valley, dar viitorul ei nu este clar. Lecţia acestei poveşti pare a fi faptul că uneori tehnologiile nu sunt produse şi nu pot crea companii. Iar un start-up, pentru a avea succes, trebuie să aibă o idee bună pentru produs sau serviciu, dar şi o idee bună despre cum să facă bani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.