Portugalia se lupta sa nu ajunga in situatia Greciei

Postat la 01 martie 2010 58 afişări

De-a lungul strazilor abrupte si pietruite ale Lisabonei, recunoscuta pentru melancolie chiar in vremurile sale bune, oamenii nu sunt inca siguri daca economia fragila a Portugaliei isi va reveni. Iar daca nu-si va reveni, va slabi astfel sanatatea financiara a intregii Europe.

"Tarile sunt ca si companiile; trebuie sa te mentii cu un pas in fata concurentei", spune Camilo Lourenco, comentator economic din Lisabona. Portugalia "nu si-a dat seama ca va ramane in urma odata cu extinderea UE", adauga el. "Nimeni nu se uita cu atentie pana nu apare un soc." Lourenco nu crede ca guvernul are capacitatea politica sau vreun plan coerent de a aduce deficitul in limitele convenite. "Asta ma ingrijoreaza", adauga el.

Socrates a pus cresterea abrupta a deficitului pe seama unei scaderi bruste a veniturilor fiscale si a aratat ca, totusi, situatia nu e cu mult mai grava decat in cazul altor tari ale UE. Deficitul bugetar al Frantei pentru 2010 este asteptat sa ajunga la 8,2% din PIB, in scadere de la o estimare anterioara de 8,5%, in vreme ce Germania a inregistrat 3,2% in 2009. In ianuarie, Spania a anuntat ca deficitul sau a ajuns la 11,4% din PIB, cu mult peste estimarile anterioare.

Sa ai un deficit in perioada asta este "foarte normal", spune premierul. "Toate statele dezvoltate au acum probleme cu deficitele." Unii lideri ai comunitatii de afaceri din Portugalia par cu adevarat surprinsi de recentele manifestari de panica ale pietelor, cu atat mai mult cu cat nici nu au mai fost publicate date economice noi. "Evident ca pietele au reactionat disproportionat", e de parere Paulo Moita Macedo, vicepresedinte al bancii Millennium bcp, care in calitate de sef al fiscului portughez intre 2004 si 2007 a fost apreciat pentru reformarea sistemului de colectare a impozitelor. "Dar nimeni nu sustine ca nu e cazul sa cheltuim mai putin."

Datoria Portugaliei este asteptata sa ajunga la 85% din PIB anul acesta, de la 76,6% in 2009, din cauza somajului in crestere si a cheltuielilor guvernamentale pentru proiecte de infrastructura ca baraje, hidrocentrale si o linie feroviara de mare viteza spre Madrid.

Principala formatiune de opozitie a Portugaliei, social-democratii au criticat guvernul pentru ca a irosit banii imprumutati. Socrates insusi a evitat termenul de "cheltuieli de stimulare a economiei", spunand in interviu ca e vorba "nu de cheltuieli, ci de investitii". Guvernul spera ca rezultatele din trecut vor creste increderea in actiunile sale. Cand in 2005 deficitul Portugaliei a depasit 6%, acelasi guvern l-a adus sub 3% pana in 2007, reducand cheltuielile publice. "Am facut-o in trecut, o s-o mai facem odata", a declarat,

intr-un interviu telefonic, ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos.

Socrates s-a zbatut mult ca sa diferentieze Portugalia de Grecia. Considera ca tara lui a intreprins reforme structurale "foarte serioase" in ultimii ani, inclusiv reducerea aparatului de stat, cresterea varstei de pensionare si schimbari in sistemul de asistenta sociala. Spre deosebire de Grecia sau Italia, au fost introduse si sisteme sofisticate de e-banking, prin care cetatenii pot plati impozitele la automate speciale.Raportandu-se la zvonurile referitoare la o salvare financiara a Greciei, Socrates insista ca Portugalia nu are nevoie de ajutor de la UE: "Nu ne trebuie nimic de la Bruxelles".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Grecia,
José Socrates,
Joaquin Almunia
/special/portugalia-se-lupta-sa-nu-ajunga-in-situatia-greciei-5634275
5634275
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.