Omul care vânează "falsificatorii de mâncare". La el apelează autorităţi şi clienţi din întreaga lume

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 12 iunie 2016 664 afişări

Profesorul Chris Elliott (56 de ani), fondatorul institutului şi expert cu reputaţie internaţională în siguranţa alimentară, explică simplu: „În general nu mai ştim ce mâncăm şi de unde vine mâncarea. Este o reţea foarte complexă. Odată cu fiecare tranzacţie în lanţul de aprovizionare apare oportunitatea pentru fraudă”.

Omul care vânează "falsificatorii de mâncare". La el apelează autorităţi şi clienţi din întreaga lume

În Olanda, unui vameş din Nijmegen i-a atras atenţia un pachet suspect pe a cărui etichetă scria că conţine cinci kilograme de praf de copt. De ce s-ar deranja cineva să importe o cantitate atât de mică? Trei vameşi au deschis pachetul, iar înăuntru au gasit 17 doze de beta estradiol, un hormon de creştere ilegal folosit pentru stimularea artificială a creşterii în industria cărnii. Astfel de substanţe au fost interzise în UE din 1989. „A fost amuzant”, descrie ce a urmat Karen Gussow, inspector la Serviciul de Investigaţii Penale şi de Informaţii din Olanda. „Am înlocuit substanţa cu praf de copt veritabil.“ Pachetul a fost trimis la destinatar împreună cu un dispozitiv de urmărire ascuns. Omul şi-a ridicat marfa şi a fost urmărit la un hotel din Emmelord. „Aştepta un pachet şi noi i l-am livrat. A primit 18 luni.“

Gussow lucrează într-o echipă de 125 de anchetatori aflată în subordinea autorităţii pentru siguranţa consumatorului din Olanda, care urmăreşte activitatea ilegală în agricultură şi sănătatea şi bunăstarea animalelor.

„Deoarece suntem specializaţi în fraudă, putem face legături”, spune Gussow. Spre deosebire de colegii britanici, unitatea olandeză poate face arestări. „Avem aceleaşi puteri ca poliţia, doar că nu avem arme. Putem supraveghea şi interoga, putem intercepta e-mailuri şi convorbiri telefonice.“

Echipa olandeză a fost menţionată în raportul lui Elliott ca una care-şi face treaba bine. Aceasta a reuşit, spre exemplu, să obţină condamnarea lui Willy Selten, un individ care conducea o afacere cu depozite frigorifice în care carnea de vită era înlocuită cu carne de cal. „Una dintre cele mai bune glume pe care te-am auzit este că Selten a dat carnea de cal pe terci”, spune Elliott. Selten, care a vândut 300 de tone de carne de cal drept carne de vită, este acum în libertate şi a atacat cu apel condamnarea la doi ani şi jumătate de închisoare – cea mai îndelungată condamnare dată în Olanda pentru o astfel de infracţiune.

În afară de inspecţii de rutină, ponturi şi plângeri din partea terţilor, unitatea olandeză se bazează pe o altă echipă de specialişti care lucrează cu informatori anonimi şi transmite informaţii fără a identifica sursa. „Niciunul dintre noi nu ştie dacă este vorba de o persoană sau de două, sau dacă sursa este din interiorul companiei, dacă este un vecin sau un şofer.“

Într-un caz recent investigat de echipa lui Gussow, deşeuri de la abatoare – cunoscute ca produse secundare de natură animală din categoria 3 şi utilizate ca ingrediente pentru mâncare pentru animale de companie – au fost reetichetate ca fiind potrivite consumului uman. „Au fost cumpărate în Germania, aduse într-un depozit olandez şi apoi vândute în alte ţări din UE, unde au ajuns în carnea tocată şi în cârnaţi.“

Cazuri ca acesta, spune Gussow, „ne aduc informaţii mai clare despre cum arată în realitate lumea. Ne aduc informaţii pe care le transmitem guvernului, care face legi pentru descurajarea infracţiunilor, sau le transmitem inspectoratului pentru a îmbunătăţi inspecţiile.“ Poliţia britanică speră ca în 5-6 ani să ajungă la nivelul colegilor olandezi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/omul-care-vaneaza-falsificatorii-de-mancare-la-el-apeleaza-autoritati-si-clienti-din-intreaga-lume-15460545
15460545
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.