O pată neagră pe sportul alb: de unde a plecat şi ce înseamnă scandalul meciurilor trucate din tenis

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 29 ianuarie 2016 523 afişări

În 2007, în cadrul unui turneu obscur din Polonia, doi jucători de tenis se înfruntau într-un meci care avea să intre în istorie.

O pată neagră pe sportul alb: de unde a plecat şi ce înseamnă scandalul meciurilor trucate din tenis

Au trecut ani buni de când autorităţile din tenis au primit dovezile referitoare la o reţea de jucători suspectaţi că ar truca meciuri la turnee importante, printre care şi Wimbledon. Cu toate acestea, toţi jucătorii în cauză au primit permisiunea de a participa în continuare la turnee. Singura modificare operată în regulament este că ATP cere ca toţi jucătorii ce ajung în top 250 mondial să urmeze cursurile Universităţii ATP, care oferă seminarii de 3 zile la Londra şi Miami. Acestea au rolul de a-i informa şi instrui în mai multe domenii, precum corupţie, management financiar, reguli de anti-doping şi chiar relaţia cu presa.

Nigel Willerton, şeful Unităţii de Integritate în Tenis (TIU), recunoaşte că autorităţile competente ar fi trebuit să ia mai multe măsuri disciplinare sau măcar să declanşeze o anchetă mai detaliată; cu toate acestea, niciunul din jucătorii suspectaţi de trucarea meciurilor nu a fost sancţionat. Una din explicaţii, crede Willerton, este că orice nouă regulă de conduită nu poate fi aplicată retroactiv, astfel că dosarul din 2008 ar fi fost inutil.

„Pot să vă asigur că nu am tratat aceste probleme cu superficialitate“, a declarat pentru BuzzFeed Chris Kermode, preşedintele ATP. „Ideea că ignorăm aceste informaţii este absurdă.“

Cu toate acestea, odată cu începerea Australian Open 2016, mai multe persoane acuză ATP că face prea puţine pentru a preveni acest gen de activităţi ilegale. Una dintre aceste persoane este Ben Gunn, un fost poliţist care a condus investigaţia din 2007 de la meciul Davidenko - Arguello şi care a semnat raportul din 2008. El spune că autorităţile au ratat „o ocazie perfectă“ de a curăţa sportul alb, preferând să creeze o unitate de control cu prea puţini oameni (TIU - n.red.) care nu are capacitatea de a verifica toate informaţiile primite. „Au ales o soluţie «peticită» care nu a funcţionat atunci şi nu funcţionează nici acum“, a spus Gunn.

Andy Murray, actualul număr 2 mondial, a acuzat reprezentanţii ATP că permit firmelor de pariuri să sponsorizeze turnee. „Cred că este vorba de ipocrizie, ca să fiu sincer“, a declarat Murray în cadrul unei conferinţe de presă. „Jucătorii nu au voie să fie sponsorizaţi de companii de pariuri, dar acestea pot intra în parteneriate cu turneele, chiar şi cu cele de Grand Slam. Mi se pare puţin ciudat.“ Întrebat dacă l-ar surprinde să afle că jucători de top au fost implicaţi în trucarea meciurilor, britanicul a răspuns sec: „Nu“.

Murray, care spune că nu a fost niciodată abordat în vederea trucării unui meci, crede că responsabilii din ATP ar trebui să facă mai multe pentru a se asigura că jucătorii tineri sunt mai bine educaţi în ceea ce priveşte pericolul corupţiei. „Atunci când eşti la început de carieră şi ţi se oferă o sumă mare de bani, poţi face o greşeală. Tinerii ar trebui instruiţi în această direcţie, ar trebui să ştie ce trebuie să facă şi cu cine să vorbească pentru a nu-şi distruge cariera.“

Novak Djokovic, primul jucător al lumii, a dezvăluit recent că i s-au oferit 200.000 de dolari pentru a pierde un meci. Incidentul ar fi avut loc în anul 2007, înainte de începerea turneului de la Sankt Petersburg, la care sârbul a decis să nu mai participe. Cu toate acestea, liderul clasamentului nu crede că meciurile trucate reprezintă o problemă îngrijorătoare. „Momentan, avem doar articole de presă care nu sunt susţinute de dovezi concrete. La acest moment putem doar să speculăm“, a mai spus Djokovic.

Şi Asociaţia de Tenis Feminin (WTA) pare a fi implicată în acest scandal, deşi până acum nicio jucătoare nu a fost numită în mod direct. La feminin, sunt de părere analiştii, este chiar mai uşor de trucat un meci. Şi totuşi nu putem să ignorăm faptul că rezultate ieşite din comun, înregistrate chiar şi de jucătoare din România, ridică numeroase semne de întrebare.

Investigaţia derulată de BBC şi BuzzFeed News se bazează pe o serie de documente primite de la surse ce au dorit să rămână anonime, precum şi pe analiza a peste 26.000 de meciuri. Pentru a analiza meciurile din ultimii şapte ani, cei de la BuzzFeed au realizat un algoritm care compară desfăşurarea jocului cu tiparul pariurilor plasate în timpul meciului. Pe de altă parte, documentele primite de jurnalişti conţin detalii ale unor meciuri suspecte, în care implicarea unor reţele de pariori din Rusia şi Italia este evidentă.

Analiza realizată pe meciuri din ultimii şapte ani a scos în evidenţă un număr de 15 jucători care au pierdut în mod repetat meciuri, cu adversari inferiori din punct de vedere al clasamentului, atunci când pariurile plasate favorizau acest lucru.

Organizaţiile care conduc sportul alb au fost deci atenţionate, în mod repetat, depre un grup de 16 jucători, dar niciunul nu a fost sancţionat; mai mult de jumătate participă la primul Grand Slam al anului, Australian Open.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/o-pata-neagra-pe-sportul-alb-de-unde-a-plecat-si-ce-inseamna-scandalul-meciurilor-trucate-din-tenis-15005339
15005339
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.